27. 9. 2016

Jahodovo – rebarborový džem

1 kg jahôd, 1 kg rebarbory, 750 g kryštálového cukru na jahody, 750 g kryštálového cukru na rebarboru,
Jahody umyjeme, osušíme, podľa potreby nakrájame, dáme do misy, posypeme cukrom a premiešame. Rebarboru ošúpeme, najlepšie škrabkou na zemiaky, nakrájame na menšie kúsky, dáme do inej misy, posypeme cukrom a premiešame. Prikryjeme a necháme do druhé dňa odpočívať. Na druhý deň dáme do veľkého hrnca rebarboru, necháme zovrieť a varíme 10 minút. Pridáme jahody, znovu necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme 20 minút. Hustotu džemu vyskúšame na porcelánovom tanieriku – ak džem rýchlo zhustne, je uvarený, ak tečie, ešte ho varíme. Džem rozdelíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme. Celkovo ho varíme približne 30 minút.

Žiadne komentáre: