27. 9. 2016

Rebarborový lekvár

1,1 kg rebarbory, 1 väčší citrón, 700 g kryštálového cukru
Tvrdú spodnú časť rebarborových stoniek odstránime. Čerstvé, nie veľmi tmavé stonky olúpeme a nakrájame na nepravidelné časti (1 až 3 cm). Pred olúpaním vždy dva kúsky pomädlíme medzi dlaňami, budú sa ľahšie lúpať. Do hlinenej misky vrstvíme striedavo kúsky rebarbory a kryštálového cukru. Na ovocie cez sitko vytlačíme šťavu z citróna. Semienka zaviažeme do gázy. Počkáme, kým rebarbora asi po hodine nezačne púšťať šťavu. Potom premiešame. Cukor sa bude lepšie topiť a neklesne na dno misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a cez noc necháme macerovať. Na druhý deň preložíme do hrnca, na miernom ohni varíme 5 minút, pričom zberáme penu. Potom ovocie vsypeme do sitka, jemne ho potlačíme, aby sme získali zmes pevných kúskov a šťavy. Šťavu znovu vlejeme do hrnca, vložíme semienka v gáze a necháme asi 20 minút hustnúť. Penu zberáme. Skúsime, čí šťava na chladnom tanieri tuhne. Ak áno, pridáme do hrnca odložené ovocie, premiešame a necháme prevrieť. Vyberieme semienka, zaváraninu nalejeme do pohárov a uzavrieme.

Žiadne komentáre: