29. 9. 2016

Ravioli s bryndzou

polohrubá výberová múka 500 g, čerstvé vajcia 5 ks, hrubá múka na posypanie, bryndza, údená slanina, bazalka
Plnka : bryndzu, bazalku, opraženú údenú slaninku vložte do misy a dobre premiešame a dochutíme. Touto zmesou plníme ravioli.
Príprava cesta I. – spravíme jamku uprostred múky a dáme do nej vajcia. Vajcia zo strán prisýpame múkou. Keď sa začne vytvárať polojemné cesto, začneme miesiť rukami. Cesto dôkladne miesime asi 3 minúty, až kým nebude hladké, hodvábne a pružné. Zabalíme ho do mikroténu a necháme 60 minút odležať v chladničke.
Cesta II. – polohrubá výberová múka 500 g, čerstvé vajcia 5 ks, hrubá múka na posypanie. V mixéri – použijeme miešací hák na cesto. Pridáme do múky vajcia a miešame na strednej rýchlosti asi 3 minúty, kým sa nevytvorí pevné cesto. Vyberieme ho z mixéra a ďalej spracúvame ručne asi minútu, kým nie je hladké, hodvábne a pružné. Zabalíme ho do mikroténu a nechajte 60 minút odležať v chladničke.

Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na dva diely. Jeden diel znova zakryjeme a druhý diel vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca na veľmi tenký plát s hrúbkou asi 1 – 2 mm. Z vyvaľkaného cesta spravíme malé rady 4 – 5 raviol naraz, zvyšné tri pláty prikryte vlhkou utierkou. Veľkosť raviol 7 x 7 je optimálna. Položíme cestovinu na hojne pomúčenú dosku a dáme poriadne navŕšenú čajovú lyžičku bryndze s malým množstvom opraženej slaniny do stredu plátu na jednom konci. Toto opakujeme po celej dĺžke cestoviny vo vzdialenosti 8 cm. Potom pomocou čistého štetca na pečivo a trošky vody, rovnomerne potrieme cestovinu. Navrch položíme ďalší pás cestoviny podobných rozmerov. Palcom alebo spodnou časťou dlane zľahka potľapkáme cesto od vzdialenejšieho konca. Začneme najprv na jednej strane, hranou ruky pri malíčku popritláčame cesto na jednom konci, potom pomaly otáčame prsty a dlaň okolo náplne, prípadne pritláčame dlaňou a zľahka zatláčame druhú stranu náplne. Opakujeme to po celej dĺžke pásu cesta, pritom dávame pozor, aby sa neprilepil o pracovnú plochu. Potom obkrajujeme a zrežeme ravioli do správneho tvaru nožom alebo radielkom. Keď dokončíme ravioli, môžeme ich rovno variť, vo všeobecnosti 3 – 4 minúty v posolenej, mierne vriacej vode. Alebo ich môžeme uložiť neuvarené do chladničky na 3 – 4 hodiny na podnose hojne posypanom múkou, ak ich chceme jesť neskôr. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čiernym korením, potrhanými lístočkami bazalky a bryndzou. 

Žiadne komentáre: