18. 2. 2013

Pravá vianočná vianočka

500 g polohrubej múky (preosiatej) ,120 g kryštálového cukru ,100 g rozpusteného masla ,lyžicu rozpustenej masti , kocku droždia (42 g) ,vajce + 1 žĺtok navyše , 250 ml mlieka , 1/4 lyžičky soli , hrsť hrozienok naložených v rume , hrsť vlašských orechov , hrsť posekaných mandlí na posypanie ,rozšľahané vajce na potieranie

Droždie rozdrobte do veľkej misy s lyžicou cukru a rozmiešajte do tekutého stavu. Prilejte trochu mlieka, potom vajce a žĺtok. Premiešajte. Postupne pridávajte maslo, masť, soľ, múku, zvyšok cukru a až potom aj zvyšné mlieko. Hmotu spracujte najskôr varechou. Potom vyklopte na dosku a rukami mieste asi 10 minút. Dajte si záležať, chvíľu trvá, než múka všetko absorbuje. Ak cesto lepí podsypte ho múkou, alebo ak je málo pružné podlejte lyžičkou oleja. Ak nemusíte, nepridávajte nič. Vytvarujte malý peceň, vráťte do misy a prikryte utierkou. Nechajte kysnúť na nie príliš teplom nevetranom mieste 3-4 hodiny. Vyberte a znova vymieste. Zároveň zapracujte orechy a hrozienka. Teraz cesto rozdeľte nožom na 8 alebo 9 rovnako veľkých kúskov. Počet záleží na tom, či ovládate pletenie vrkoča zo 4 prameňov. Ak áno, kúskov je 9 (4+3+2). Ak nie, upleťte klasický vrkoč z 3. Potom potrebujete 8 kúskov (3+3+2). Vyváľajte ich rukami na rovnako dlhé pramene. Začnite pliesť, a to vždy od prostriedka smerom ku koncom - pramene sa inak vyťahujú a menia dĺžku. Spodné poschodie pleťte tak, aby výsledok vyzeral pravidelne najmä z boku, ktorý bude vidieť. Konce zahnite naspodok. Preneste na plech a chrbtom ruky doslova sploštite zhora po celej dĺžke. Takto vytvoríte plochu, ktorá ponesie ďalšie poschodie. Upleťte, položte a opäť zľahka sploštite. Konce posledného pletenca nezahýnajte pod seba, ale pod samý spodok vianočky. Na záver zapichnite do vianočky špajle šikmo proti sebe, čím pletence definitívne upevníte. Unikajúci vzduch pri pečení tak nespôsobí neplechu.  Rúru predhrejte na 220°C, horkovzdušnú na 200°C. Vianočka bude ešte 30 minút kysnúť na plechu. Tesne predtým, než pôjde do rúry, ju potrite rozšľahaným vajcom a posypte kúskami mandlí. Pečte celkom hodinu v spodnej časti rúry: prvých 5-10 minút na 220°C, na ďalších 25 minút stiahnite teplotu na 150°C a po zvyšok času pečte už iba pri 100°C.
Užitočné rady : Neprekvapujte sa dlhým kysnutím.  /cca 4 hodiny/. Čím pomalšie vianočka kysne, tým je lepšie. Ak má naopak málo času, vzduchové bubliny sa pri pečení derú von všetkými smermi.
Keby sa vianočka začala zhora pripaľovať, prikryte ju alobalom. Po upečení nechajte vianočku celkom vychladnúť - až potom pocukrujte.

Žiadne komentáre: