28. 2. 2013

Kurča na smotane so šunkou a hríbmi

1 kg kurča, 100 g zeleniny- mrkva, zeler, petržlen, 40 g očistenej cibule, 40 g oleja, 60 g masla, 30 g múky

1 dl bieleho vína, celé nové korenie, čierne korenie, bobkový list, šťava z citróna, 150 g udusených hríbov, 2 dl pochúťkovej smotany, 100g šunky. Pripravené kurča rozštvrtíme, v kĺboch narežeme, mierne posolíme, prešpikujeme polovičkou šunky a opečieme na horúcom oleji zo všetkých strán do bleda. Do výpeku dáme očistené kocky alebo plátky zeleniny, nadrobno pokrájanú cibuľu, pár zrniek bieleho a čierneho korenia, bobkový list. Všetko krátko pražíme, zalejeme vínom a vodou, pridáme opražené kúsky kurčaťa a zakryté dusíme domäkka. Kúsky kurčaťa vyberieme zo šťavy, šťavu zahustíme svetlou zápražkou ( zvyšok masla a hladkú múku, prilejeme horúcu vodu a za občasného miešania prevaríme. Pred dovarením pridáme smotanu, osolíme, pridáme citrónovú šťavu. Hotovú omáčku precedíme. Do omáčky dáme potom udusené hríby, rezance šunky a ešte krátko povaríme. Pri servírovaní kúsky kurčaťa polejme omáčkou. Ako príloha sa hodia knedle alebo dusená ryža.

Žiadne komentáre: