14. 11. 2008

Cuketový koláč

Suroviny:kilo cukiet 
hlavičku cesnaku 
5 vajec 
1 dl oleja 
200 g údeniny silnej chuti 
min. 200 g syra výraznej chuti 
hrsť bylín všakovakej chuti 
lyžičku soli alebo Vegety 
250 g polohrubej múky 
jeden prášok do pečiva
Postup:Nahrubo nastrúhame cukety. Okolnosti môžu byť nasledovné: cukiny sú malé a mladé, strúhame ich umyté. Cukiny sú stredné a mladé, strúhame ich olúpané. Cukiny sú veľké a staré, strúhame ich olúpané a zbavené tvrdých semiačok. 
Zapneme rúru nasilno a pripravíme si pekáč – bežný veľký plech vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. 
Do misy s nastrúhanou cuketou nahádžeme všetky suroviny okrem práškových. Cesnak pretlačený alebo posekaný. Prerastenú slaninu alebo pikantnú klobásku nakrájanú na drobné kúsky, byliny čerstvé alebo sušené. Syr nastrúhame a do cesta použijeme väčšiu časť. Dôkladne zamiešame túto mokrú zmes, aby boli všetky dobroty všade. Primiešame múku a prášok do pečiva. Riedke cesto vylejeme do pekáča a uhladíme povrch. Pečieme 30-40 minút. Prvých 10 minút na vysokej teplote, potom na strednej. Po 20 minútach pečenia koláč posypeme po vrchu zvyšným strúhaným syrom.

Žiadne komentáre: