22. 5. 2009

Zemiaková pašteta

Suroviny: 1 kg zemiakov, 1 lyžička rasce, soľ, 250 g mrazeného špenátu, 60 g zelených byliniek, 4 vajcia, 450 g kyslej smotany, štipka kayenského korenia, čerstvo zomleté čierne korenie, 125 g strúhanej goudy, tuk na vymastenie 

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke s rascou a soľou. Vychladnuté olúpeme a nakrájame na plátky. Špenát pripravíme podľa návodu na obale, umyté a osušené bylinky jemne nasekáme. Vymastíme obdĺžnikovú paštétovú (alebo chlebíčkovú) formu. Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, koreniami a soľou. Zmiešame špenát, bylinky a 2/3 nastrúhaného syra. Formu striedavo plníme vrstvou zemiakov, špenátu a každú vrstvu polievame ochutenými vajcami. Formu vložíme do vodného kúpeľa a pečieme na spodnej priečke rúry vyhriatej na 180°C. Pred dopečením posypeme povrch zostávajúcim syrom, chvíľu zapečieme a dáme vychladnúť.

Žiadne komentáre: