8. 3. 2013

Guláš so zeleninou a vajcom

500 g chudého hovädzieho mäsa, 2 lyžice bravčovej masti, 3 cibule, 4 - 5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny, lyžica zeleného hrášku, lyžica zelenej krájanej fazuľky, 4 - 5 ružičiek karfiolu, 4 - 5 ružičiek kelu, soľ, tymian, mleté čierne korenie, mletá paprika, 3 vajcia, 1 dl piva na podlievanie,  lyžica rajčiakového pretlaku

Pokrájané hovädzie mäso vložíme do roztopenej masti so surovou cibuľou, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme vo vlastnej šťave. Keď sa šťava odparí, mäso podlejeme najprv teplou vodou, nakoniec pivom. Pokrájanú zeleninu vkladáme počas dusenia postupne, podľa potreby dĺžky dusenia: najprv koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen), potom fazuľku, kel, hrášok. Karfiolové ružičky dusíme v pare, navrchu ostatnej zeleniny, aby sa nezafarbil od rajčiakovej a zeleninovej omáčky. Časť zeleniny je možné aj zvlášť uvariť a vložiť do hotového gulášu. Pri dusení dáme pozor, aby sme podlievali malým množstvom vody a nakoniec piva, aby šťavy nebolo veľa, aby bola primerane hustá. Natvrdo uvarené a olúpané vajce opláchneme v studenej vode, prekrojíme a položíme na tanier do stredu gulášu žĺtkom hore. Guláš podávame so žemľovou knedľou.

Žiadne komentáre: