20. 3. 2013

Dusený zajac v hrnci

zajac
pác: 0,5 l červeného vína, 1-2 lyžice koňaku, soľ, korenie, stredne veľká cibuľa na plátky
na pečenie: 100 g prerastenej údenej slaniny, 60 g masla, 0,5 cibule, koreňová zelenina, 60- 80 g múky, 0,5 l vývaru, prípadne pohár červeného vína
na šťavu: 0,5 šálky zajačej krvi, prípadne lyžičku octu

Pripraveného zajaca, pokrájaného na väčšie kúsky bez kože, osolíme, okoreníme, polejeme červeným vínom a koňakom, pridáme jemné plátky cibule. Kúsky mäsa necháme niekoľko hodín v tomto páci marinovať. Na kocky pokrájanú slaninu opražíme v rozpustenom masle do žlta a potom vyberieme. V tuku opečieme zajačie mäso s kockami cibule a pokrájanou koreňovou zeleninou posypeme múkou a zapražíme. Mäsový vývar, časť marinády a prípadne 1 pohár červeného vína prilejem a zajaca asi 1hodinu necháme dusiť. Šťavu prepasírujeme, podľa chuti pridáme zajačiu krv a zmiešame s octom, zamiešame, šťavu ešte raz zvaríme a kúsky zajaca v hlbokej mise spolu so slaninou šťavou polejem. Podávame s varenými zemiakmi a ružičkovým kelom.

Žiadne komentáre: