8. 11. 2010

Pomarančový koláč

300 g polohrubej múky, 150 g stuženého tuku, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice brandy, balíček vanilínového cukru, 2 lyžice kyslej smotany, 2 žĺtky, štipka soli, tuk na vymastenie plechu
plnka : 20 g práškového cukru, 5 vajec, 3 pomaranče, 200 g mletých vlašských orechov
marináda : 2 balíčky vanilínového cukru, šťava z citróna, mletá škorica, 50 ml rumu

Tuk vymiešame dopenista s cukrom, pridáme polovicu brandy, vanilínový cukor, smotanu,žĺtky, soľ a múku. Cesto vymiesime a rozdelíme na dve rovnaké časti, ktoré natenko rozvaľkáme. Jednu časť dáme na vymastený plech, pokvapkáme zvyšným brandy a na cesto nanesieme plnku.
Marináda : Citrónovú šťavu zmiešame s cukrom, so škoricou a s rumom. Pomaranče olúpeme, očistíme, rozoberieme na mesiačiky,poprekrajujeme na polovice, vložíme do polevy a necháme odstáť.
Plnka: Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mleté orechy. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Pomaranče vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a zapracujeme do plnky, ktorú nanesieme na cesto. Zvyškom marinády pokvapkáme plnku. Navrch koláča preložíme druhú časť cesta, poprepichujeme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre doružova.Necháme vychladnúť v plechu a nakrájame na kocky.

Žiadne komentáre: