8. 11. 2010

Maková štóla

42 g droždia,70 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, vajce, 150 g masla,štipka soli
plnka : 250 g mletého maku, 250 g hrozienok, 125 ml mlieka, 50 g masla, lyžička mletej škorice, 50 g mletých lieskovcov,vajce
poleva : 200 g práškového cukru, teplá voda


Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka spolu s cukrom. Po vykysnutí dáme kvások do misy spolu s múkou, so zmäknutým maslom,s vajcom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Rozvaľkáme, potrieme plnkou, preložíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie kysnúť ďalších 20 minút. Pečieme približne hodinu vo vyhriatej rúre
Plnka: Mak zalejeme teplým mliekom a necháme 5 minút odstáť. Primiešame maslo,škoricu, vajce, hrozienka a orechy. Dôkladne premiešame.
Poleva: Cukor vymiešame s malým množstvom vody na hustejšiu polevu, ktorou natrieme upečenú a mierne teplú štólu. Podľa chuti môžeme štólu ešte obaliť v práškovom cukre. Štólu necháme vychladnúť a zabalíme do alobalu.
 

Žiadne komentáre: