4. 11. 2010

Brusnicovo-jablková torta

250 g hladkej múky, 150 g masla, 50 g práškového cukru, vajce
plnka : 50 g masla, 110 g kryštálového cukru, 2 lyžice vody, 50 g sušených brusníc, 700 g jabĺk, maslo na vymastenie formy

Preosiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto, ktoré vypracujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň.Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastíme maslom a na dno nalejeme karamel.Posy peme sušenými brusnicami,na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk.Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu urobíme špajdľou dierku. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položí me tanier väčší, ako je forma, a koláč preklopíme.

Žiadne komentáre: