29. 2. 2012

Fazuľovica

0,5 kg veľkej fazule,3 zemiaky,cibuľa,mrkva,kyslá smotana, hladká múka,soľ,čierne mleté korenie,kôpor, troška tymianu, vegeta,4 bobkové listy,ocot

Fazuľu si namočíme aspoň na dvanásť hodín. Potom ju dáme variť do osolenej vody, do ktorej pridáme vegetu,tymian, kôpor, čierne mleté korenie a 4 bobkové listy. Varíme asi hodinu. Nakrájame si mrkvu a cibuľu a dáme variť do polievky na 30 minút. Potom pridáme aj očistené a nakrájané zemiaky a varíme ďalšiu polhodinu. Ochutnáme fazuľu, či je už dosť mäkká. Ak nie je, varíme ešte chvíľu a keď je, tak si pripravíme zátrepku. V hrnčeku si rozmiešame smotanu s hladkou múkou.Ak chceme mať polievku, dáme múky menej, ak prívarok, tak dáme múky viac. Trošku vody z hrnca vmiešame do hrnčeka, aby sa nám teploty oboch priblížili.  na chvíľu hrniec odstavíme z platne a vmiešame obsah hrnčeka. Dáme naspäť na platňu a chvíľu, tak asi minútku necháme povariť, aby nám prívarok “zhustol“. Dochutíme octom.Ak máte radi mäsko, tak si zároveň s fazuľou môžeme dať do hrnca jeden pár klobások, aby nám pekne zmäkli a fazuľovica dostala mäsovú príchuť. Podávame buď s chlebom, alebo len tak.

Žiadne komentáre: