12. 11. 2012

Strúhaný koláč s orechami

cesto: 300 g polohr. múka,200 g margarín,150 g cukor,4 žĺtky, prášok do pečiva,kôra z jedného citróna
plnka : 4 bielky, 150 g cukor,200 g vlašské orechy,3 lyžice marhuľového džemu


 Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru a múku a miesime. Rozdelíme si na dve časti – jedna časť 2/3 druhá 1/3. Obidve zabalíme do potretej fólie a dáme do chladničky (1 hodina) alebo mrazničky ( 0,5 hodina).Šľaháme bielky, pridáme cukor, keď je sneh tuhý pridáme orechy a marmeládu. Buď na nízkom stupni s mixérom alebo ručne. Plech si vymažeme a vysypeme múkou, na hrubom strúhadle nastrúhame väčšiu časť vychladeného cesta a dáme do vyhriatej trúby na 180°C na 5 min.
Vyberieme, rozotrieme plnku a postrúhame druhú časť cesta.Dopekáme ešte 20 min. do zlatista. Posypeme práškovým cukrom.Krájame až po vychladnutí. Tento koláč sa chuťou podobá žerbó.
Rozmery plechu: 22x30 cm, ale môže byť aj väčší.

Žiadne komentáre: