6. 11. 2012

Liptovska kysla kapusta

nastrúhané hlávky bielej kapusty,ocot,kapustné listy, kôpor ,jabĺčka, soľ, rasca, cvikla, bobkový list, cibuľa, celé nové korenie,celé čierne korenie

Súdok na kapustu dobre umyte, vypláchnite octom. Na dno naukladajte celé kapustné listy a kôpor, pridáme nakrájané jabĺčko. Kapustu nakrájajte na rezance, zmiešajte vo veľkej nádobe so soľou a rascou a po častiach riadne vtláčajte do súdka. Na každú vrstvu kapusty pridáme na kolieska nakrájanú 1 cviklu, 3 až 4 bobkové listy, na kolieska nakrájanú 1 cibuľu a trochu nového a čierneho korenia. Vodu, ktorá sa pritom vytvorí, zbierajte.Čím je viac kapusta natlačená, tým dlhšie vydrží. Navrch dajte tiež poslednú vrstvu kapusty, dobre pritlačte doštičkou a zaťažte. Kapusta musí byť vytekajúcou šťavou zaliata. Keď je šťavy málo, doplníme ju tou, ktorú sme si odkladali počas tlačenia. Súdok zakryte čistým plátnom a nechajte v miestnosti s teplotou 10 až 15 °C.Kvasenie sa prejaví tým, že z kapusty začne vystupovať pena a na povrchu sa začne tvoriť pleseň. Trvá to zvyčajne 14 dní. Pleseň odstráňte, doštičku odoberte, vrch súdka zakryte krytom a do výparníka nalejte čistú vodu. Súdok preneste do chladu. Do mesiaca môžete odoberať prvú kapustu. Po odobraní vždy doplňte chýbajúcu vodu, aby bola kapusta vždy namočená.Čím dlhšie nebudete dopĺňať vodu, tým kyslejšia bude. Liptovská kyslá kapusta je typicky červená kvôli uvoľňujúcemu sa farbivu z cvikle.

Kyslá kapusta má okrem iného veľmi blahodarný vplyv na reguláciu trávenia a ovplyvňuje rozvoj dobrých črevných baktérií. Zmierňuje priebeh žalúdočných ochorení a poruchy látkovej výmeny. Šťava z kyslej kapusty je vhodná pre diabetikov a pomáha vraj aj pri lupienke.

Žiadne komentáre: