5. 11. 2012

Moravský vrabec s chlpatými knedlíkmi a kyslou kapustou

600 g bravčové plece,300 g bravčový bôčik bez kosti, 2 cibule,10 strúčikov cesnaku,soľ,rasca,250 ml svetlého piva
na podlievanie: hovädzí vývar alebo voda,350 g surových očistených zemiakov,150 g v šupke varených očistených zemiakov, 250 g hrubej múky, vajce,soľ,2 PL masti,cibuľa,600 g kyslej kapusty, rasca,soľ


Bravčový bôčik a plece nakrájame na kocky, vložíme do pekáča,osolíme, pridáme rascu a premiešame. Pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a cesnak, podlejeme pivom a vývarom. Pekáč vložíme asi na 1 hodinu do rúry vyhriatej na 180 °C a domäkka a do zlatohneda upečieme. Počas pečenia podlievame pivom a vývarom.Tradične sa zahusťuje múkou, ale my odľahčujeme, takže nezahustíme. Obidva druhy zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, zmiešame s ostatnými ingredienciami a pomocou PL, ktorú namáčame v studenej vode, ich zavaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na vrch, sú uvarené. Na rozpálenej masti dozlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu,pridáme kapustu, pridáme rascu a osolíme.K moravským vrabcom sa výborne hodí kvasená kyslá kapusta, naviac pomáha tráviť ťažšiu stravu.

Žiadne komentáre: