12. 9. 2012

Kurča po holandsky

kurča, 50 g masla, 2 dl bieleho vína alebo vývaru z masoxu, 1/8 l smotany, 30 g hladkej múky na zahustenie šťavy, trochu mletej sladkej papriky, mleté čierne korenie, šťava z citróna

Kurča umyjeme a po povrchu i vnútri osolíme. Na pekáči rozohrejeme maslo, vložíme do neho kurča hruďou dole, dáme do rúry a pečieme. Počas pečenia ho polievame do šťavy a občas dolievame do šťavy trochu vína alebo vývaru. Pred dopečením kurča obrátime a nepolievame, aby sa vytvorila kôrka. Pečieme 3 hodiny až hodinu. Šťavu z upečeného kurčaťa zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali múku, pridáme trochu mletej sladkej papriky, podľa chuti mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, zalejeme zvyškom vína alebo vývaru a povaríme. Zahustenú šťavu podávame osobitne. Podávame s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou. Vhodný je tiež šalát zo surovej zeleniny.

Kurca po holandsky

Žiadne komentáre: