30. 7. 2009

Koláč z Juhoslávie

Suroviny: 500 ml mlieka,40 g droždia,3 lyžice kryštálového cukru,600 g polohrubej múky,2 lyžičky soli,100 ml oleja
Krém: 250 g Hery,2 žĺtky,2 lyžičky soli

Postup: Mlieko zohrejeme, rozmiešame v ňom cukor, droždie a 2 lyžice múky. Necháme 10 – 15 minút postáť. Potom pridáme soľ, olej, postupne zvyšnú múku a vypracujeme hustejšie cesto. Prikryjeme ho a necháme nakysnúť. 
Pripravíme krém: Zmäknutú, nie rozpustenú Heru dohladka rozmiešame so žĺtkami a so soľou. Cesto rozdelíme na polovice. Každú rozvaľkáme asi na 1 cm, natrieme krémom a zvinieme do rolády. Povrch rolády tiež natrieme krémom a pokrájame ich šikmým rezom na trojuholníky. Môžeme ich posypať makom, alebo sézamovými semienkami. Poukladáme ich na suchý plech a dáme do vyhriatej rúry upiecť. Z plechu ich zoberieme až keď trochu vychladnú. 

Žiadne komentáre: