Najcennejším
pokladom kapusty sú látky, ktoré prispievajú k prevencii
vzniku rakoviny. Pravidelná konzumácia potláča rast
predrakovinových polypov v hrubom čreve. Navyše u žien
kapusta urýchľuje metabolizmus estrogénu, čím prispieva
k ochrane pred nádormi prsníka a vaječníkov. Kapusta
čistí krv a mení metabolizmus buniek, čo omladzuje
a zvláčňuje pleť, vyrovnáva vrásky. Pomáha pri
chudokrvnosti, pľúcnych chorobách, reumatizme, ateroskleróze.
Chrúmanie kapusty je veľmi užitočné aj pri problémoch
s obličkami, pretože pomáha pri vylučovaní odpadových
látok. Obsahuje aj takzvaný vitamín U, ktorý je účinný proti
žalúdkovým a dvanástnikovým vredom. Kyslá kapusta vďačí
za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Užitočné mikroorganizmy,
ktoré pri ňom vznikajú, uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín
a priaznivo pôsobia na činnosť čriev. Ak trpíte pečeňovou
chorobou, napríklad zväčšenou pečeňou, začínajúcou cirhózou
alebo žltačkou, pomáha, ak si pred každým slaným jedlom dáte
trochu kyslej kapusty. Aby zostali všetky živiny zachované, treba
s kapustou zaobchádzať šetrne. V surovom stave je
vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vo varenej kapuste z neho
zostane len polovica.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára