Huby
patria k najchutnejším plodom prírody. Zbierať by sa mali
len nepoškedené a celé, aby ich bolo možné presne
identifikovať. I tá najmenšia pochybnosť môže mať
nepríjemné, ba dokonca aj tragické následky. Azda preto sa
odporúča dať prednosť pestovaným druhom – popri čerstvých aj
sušeným či sterilizovaným. Zmrazené a inak konzervované
môžu byť vždy poruke a zmeniť inak nenápadité obyčajné
jedlo na labužnícku pochúťku. Popri známych jedlých hubách,
ako sú šampiňóny, kuriatka, hlivy, šítake, hríby, smrčky,
hľuzovky, jestvuje ešte veľa vynikajúcich druhov, ako napríklad
masliak, bedľa či rýdzik, ktoré majú osobitú vôňu
a nepoužívajú sa do zmesi. O všetkých však platí, že
sa rýchlo kazia, a preto sa musia čo najskôr spracovať. Huby
môžeme dusiť, pražiť, vyprážať i zapekať. Vo
všeobecnosti platí v kuchyni pravidlo, že do polievok,
omáčok, zeleniny, miešaných a mletých pokrmov sú vhodné
všetky druhy jedlých húb. Na prípravu šalátov sa odporúčajú
radšej pevné druhy a do jedál, ktoré sa pripravujú pečením
a grilovaním, zasa iba sušené huby. Pretože obdobím zberu
húb u nás sú najmä august, september a október.
Rada:
Čerstvé huby na trhu nekupuje pokrájané. Surové huby vydržia
v chladničke aj niekoľko dní, ale skladujeme ich v papierovom
vrecúšku, aby sa nezaparili. Huby kúpené vo vákuovom balení
podľa možnosti hneď vybalíme a spracujeme.
Hubové
pokrmy sa kazia rovnako rýchlo ako vnútornosti. Uchovávame ich
v chlade. Hotové jedlá z húb však môžeme ohrievať,
len ak sú dobré tepelne spracované.
Pred
kuchynskou úpravou huby dôkladne očistíme, prípadne opláchneme,
ale nenamáčame ich vo vode dlho, znižuje sa tým ich kvalita.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára