11. 9. 2016

Vyhľadávané labužníkmi-zaujimovasti o hubach

Huby patria k najchutnejším plodom prírody. Zbierať by sa mali len nepoškedené a celé, aby ich bolo možné presne identifikovať. I tá najmenšia pochybnosť môže mať nepríjemné, ba dokonca aj tragické následky. Azda preto sa odporúča dať prednosť pestovaným druhom – popri čerstvých aj sušeným či sterilizovaným. Zmrazené a inak konzervované môžu byť vždy poruke a zmeniť inak nenápadité obyčajné jedlo na labužnícku pochúťku. Popri známych jedlých hubách, ako sú šampiňóny, kuriatka, hlivy, šítake, hríby, smrčky, hľuzovky, jestvuje ešte veľa vynikajúcich druhov, ako napríklad masliak, bedľa či rýdzik, ktoré majú osobitú vôňu a nepoužívajú sa do zmesi. O všetkých však platí, že sa rýchlo kazia, a preto sa musia čo najskôr spracovať. Huby môžeme dusiť, pražiť, vyprážať i zapekať. Vo všeobecnosti platí v kuchyni pravidlo, že do polievok, omáčok, zeleniny, miešaných a mletých pokrmov sú vhodné všetky druhy jedlých húb. Na prípravu šalátov sa odporúčajú radšej pevné druhy a do jedál, ktoré sa pripravujú pečením a grilovaním, zasa iba sušené huby. Pretože obdobím zberu húb u nás sú najmä august, september a október.
Rada: Čerstvé huby na trhu nekupuje pokrájané. Surové huby vydržia v chladničke aj niekoľko dní, ale skladujeme ich v papierovom vrecúšku, aby sa nezaparili. Huby kúpené vo vákuovom balení podľa možnosti hneď vybalíme a spracujeme.
Hubové pokrmy sa kazia rovnako rýchlo ako vnútornosti. Uchovávame ich v chlade. Hotové jedlá z húb však môžeme ohrievať, len ak sú dobré tepelne spracované.

Pred kuchynskou úpravou huby dôkladne očistíme, prípadne opláchneme, ale nenamáčame ich vo vode dlho, znižuje sa tým ich kvalita.

Žiadne komentáre: