11. 9. 2016

Dula podlhovastá

Má tri varianty: jablkovitý, hruškovitý, zvoncovitý. Ušľachtilé odrody pestované u nás majú formu jablkovitú a hruškovitú. Pestuje sa v tvare kra alebo nízkokmeňa. Používa sa tiež ako slaborastúci podpník pre hrušky. V našich podmienkach možno pestovať odrody Portugalska, Plovidská, Auria de Delta, Konstantinopolská, Angerská a v LPO odporúčanú odrodu Champion. Najväčším producentom dúl v SR je Ovocinársky štátny majetok Staré v okrese Michalovce.
Dula je pomerne náročná na podmienky pestovania. Najlepšie jej vyhovujú hlbšie záhrevné pôdy, dobre zásobené živinami s hodnotou pH 5,0 – 6,2. Vyžaduje si svetelné polohy a chránené stanovištia v oblastiach vhodných ne pestovanie teplomilných rastlín. O pravidelných a bohatých úrodách rozhoduje dostatok vody.

Dulu rozmnožujeme vegetatívne očkovaním na vegetatívne podpníky. Sadíme ju v spone 4-5×5-6 m a pri jesennej výsadbe je potrebné prihŕňanie pôdy ku koreňom alebo nastielanie organickou hmotou, pretože jej korene sú citlivé na namrznutie. Dula plytko zakoreňuje a preto pri obrábaní nekypríme pôdy do väčšej hĺbky. Duly prerezávame podľa potreby na vetvový krúžok na udržanie nezahustenej koruny. Výhony neskracujeme, pretože dula kvitne a rodí predovšetkým na koncoch výhonov. Na výživu hnojením je rovnako náročná ako jabloň. Dula začína rodiť až v šiestom roku po výsadbe. Plody sú aromatické a ich priemerná hmotnosť obsahuje 20-80 g. Dule jablkovitého tvaru sú chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu a šupku, preto sú vhodnejšie na priemyselné spracovanie. Plody zberáme až po dozretí od konca októbra. Čerstvé plody nie sú vhodné na priamy konzum, možno ich však použiť na prípravu kompótov, marmelád, rôsolov, muštov, vín, destilátov a na kandizované ovocie. Dula obsahuje veľa pektínov, vzácne minerálne látky, hemicelulózu a viaceré druhy vitamínov. Plody majú profylaktický a terapeutický význam. Používajú sa pri rekonvalescenciách, zlepšovaní krvného obehu, pri žalúdočných ťažkostiach, hnačkách, pri bolestiach hrdla a obmedzujú potenie. Výraznou arómou možno spríjemniť životné prostredie a pri uložení do skríň odpudzujú šatové mole.

Žiadne komentáre: