Mäso
– Môže pri grilovaní vyschnúť, preto aby bolo šťavnaté
a aromatické, potierame ho počas grilovania koreneným olejom
alebo pivom. Dôležité sú marinády na naloženie mäsa, do
ktorých môžeme použiť rôzne druhy korenia, nasekanú cibuľu,
cesnak aj sójovú alebo worchestrovú omáčku, kečup alebo med.
Základom marinády je vždy olej a niečo kyslé. Chutné sú
s čerstvými bylinkami – bazalkou, oreganom alebo rozmarínom.
Marinády môžeme vytvoriť podľa vlastnej fantázie a chuti.
Mäso by malo byť naložené aspoň 12 hodín.
Grilované
ovocie – Napríklad banány, jablká, hrušky pokvapkáme šťavou
z citrónu a pomaranča, posypeme škoricovým a vanilkovým
cukrom a necháme pol hodiny odležať. Počas grilovania
potierame zvyšnou ovocnou šťavou a maslom.
Šampiňóny
– Olúpané a mladé hríbiky môžeme grilovať spoločne
s anglickou slaninou, napichnuté na kovovej ihle alebo na
špajli a potierame ich olejom ochuteným cesnakom a citrónovou
šťavou.
Zemiaky
– Baklažán, cuketu alebo papriku grilujeme tiež na ihle,
najlepšie so slaninou, olej alebo maslo ochutíme cesnakom a môžeme
pridať aj rascu. Zeleninu potierame aromatizovaným olejom najmenej
hodinu pred grilovaním.
Údeninu
– Na špíze s údeninou by nemala chýbať cibuľa, môžeme
aj slaninu alebo syr, potierame olejom a pivom, prípadne
kečupom. Grilovať možno aj bielu klobásu.
Čínska
marináda na mäso – Potrebujeme lyžicou oleja, 4 lyžice sójovej
omáčky, štvrť lyžičky koriandru, soľ a 2 lyžice vína –
zvyšok vína ponecháme na pitie.
Havajská
marináda na mäso – Do 3 lyžíc oleja primiešame 2 lyžice
citrónovej šťavy, lyžičku karí korenia, lyžičku mletého
zázvoru a trochu soli a cukru.
Postup
pri grilovaní – rošt treba potrieť olejom skôr, ako naň
položíme mäso na grilovanie
Ak
bolo mäso naložené v marináde s olejom, rošt nemusíme
natierať
Mäso
pred grilovaním nesolíme, osolíme ho až vtedy, keď sa na ňom
vytvorí kôrka alebo až pri podávaní
Sústavné
potieranie grilovaného jedla marinádou sa neodporúča, úplne ho
stačí potrieť olejom a krátko pred vlastnou úpravou ochutiť
korením
Mrazené
mäso musíme pred grilovaním najprv rozmraziť
Na
marinovanie používame oleje, ktoré znesú vysokú teplotu,
rozhodne nepoužívajte ľahko rozpustné tuky ako maslo alebo
margarín
Počas
grilovania do mäsa nepicháme, aby nevytiekla šťava, ktorá
spôsobí, že vyšľahnú plamene a mäso spália
Mäso
obraciame grilovaními kliešťami, špeciálnym podberákom alebo
širokým tupým nožom
Na
zachytávanie kvapkajúceho tuku alebo šťavy môžeme použiť
ploché hliníkové misky
Ak
máme gril na princípe lávových kameňov, nikdy ho neprikrývame
Ku
grilovaným pokrmom je najvhodnejší chlieb, prípadne zemiaky
pečené v alobale a hlavne veľké množstvo zeleninových
šalátov.
Pozor
na bezpečnosť – gril by mal byť vždy umiestnený na vhodnom
mieste, aby stúpajúci dym a plamene nepálili vetvy stromov,
alebo aby odlietajúce iskry napríklad nezapálili suchú trávu
v okolí grilu, pri používaní grilu treba dodržiavať
bezpečnú vzdialenosť 50 m od lesa.
V grile
by sa v žiadnom prípade nemali páliť odpadky, alebo
akékoľvek umelé látky, na rozloženie ohňa sa používajú len
prostriedky k tomu určené.
V žiadnom
prípade nenechávame gril bez dozoru, nebezpečenstvo hrozí najmä
pri prevrhnutí nestabilného spotrebiča
Gril
vždy inštalujeme a prevádzkujeme presne podľa návodu
výrobcu
V žiadnom
prípade nepoužívame podomácky vyrobené grily
Na
horiaci gril nikdy neodkladáme žiadne cudzie predmety
Pri
grilovaní treba dodržiavať bezpečnú vzdialenosť 750 mm v smere
sálania a 200 mm v ostatných smeroch pre pevné palivo
a 100 mm pre plynové palivo
Pomerne
rozšíreným nešvárom je grilovanie na balkóne, dym a splodiny
môžu obťažovať susedov, nehovoriac, nehovoriac o zvýšenom
riziku požiaru
Pri
grilovaní na balkóne si obzvlášť dávame pozor na odlietajúce
iskry, od ktorých sa záclony či susedovo sušiace sa prádlo
zapália veľmi ľahko.
Gril
na balkóne musíte mať neustále pod kontrolou až po jeho úplne
vyhasnutie a uloženie zbytku popolu do nehorľavej
uzavierateľnej nádoby
Odstránime
všetky horľavé látky nie je na škodu mať pre každý prípad po
ruke zásobu vody na hasenie
Kým
začneme grilovať – pri kúpe grilu dbáme na to, aby gril, ktorý
si vyberieme, zabezpečil nielen správne rozloženie tepla, ale či
má i príslušenstvo na zachytávanie tekutín
Do
ohňa na grilovanie nepatrí papier, stará drevo ani šišky, ich
dym obsahuje škodlivé látky
Rozloženie
ohňa podporíme špeciálnymi podpaľovačmi
Drevené
uhlie rozpálené na teplotu 350 stupňov zaručí, že póry v mäse
sa uzavrú a uniká menej tuku i vody.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára