11. 9. 2016

Grilovačka s priateľmi-rady pri grilovani

Mäso – Môže pri grilovaní vyschnúť, preto aby bolo šťavnaté a aromatické, potierame ho počas grilovania koreneným olejom alebo pivom. Dôležité sú marinády na naloženie mäsa, do ktorých môžeme použiť rôzne druhy korenia, nasekanú cibuľu, cesnak aj sójovú alebo worchestrovú omáčku, kečup alebo med. Základom marinády je vždy olej a niečo kyslé. Chutné sú s čerstvými bylinkami – bazalkou, oreganom alebo rozmarínom. Marinády môžeme vytvoriť podľa vlastnej fantázie a chuti. Mäso by malo byť naložené aspoň 12 hodín.
Grilované ovocie – Napríklad banány, jablká, hrušky pokvapkáme šťavou z citrónu a pomaranča, posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom a necháme pol hodiny odležať. Počas grilovania potierame zvyšnou ovocnou šťavou a maslom.
Šampiňóny – Olúpané a mladé hríbiky môžeme grilovať spoločne s anglickou slaninou, napichnuté na kovovej ihle alebo na špajli a potierame ich olejom ochuteným cesnakom a citrónovou šťavou.
Zemiaky – Baklažán, cuketu alebo papriku grilujeme tiež na ihle, najlepšie so slaninou, olej alebo maslo ochutíme cesnakom a môžeme pridať aj rascu. Zeleninu potierame aromatizovaným olejom najmenej hodinu pred grilovaním.
Údeninu – Na špíze s údeninou by nemala chýbať cibuľa, môžeme aj slaninu alebo syr, potierame olejom a pivom, prípadne kečupom. Grilovať možno aj bielu klobásu.
Čínska marináda na mäso – Potrebujeme lyžicou oleja, 4 lyžice sójovej omáčky, štvrť lyžičky koriandru, soľ a 2 lyžice vína – zvyšok vína ponecháme na pitie.
Havajská marináda na mäso – Do 3 lyžíc oleja primiešame 2 lyžice citrónovej šťavy, lyžičku karí korenia, lyžičku mletého zázvoru a trochu soli a cukru.
Postup pri grilovaní – rošt treba potrieť olejom skôr, ako naň položíme mäso na grilovanie
Ak bolo mäso naložené v marináde s olejom, rošt nemusíme natierať
Mäso pred grilovaním nesolíme, osolíme ho až vtedy, keď sa na ňom vytvorí  kôrka alebo až pri podávaní
Sústavné potieranie grilovaného jedla marinádou sa neodporúča, úplne ho stačí potrieť olejom a krátko pred vlastnou úpravou ochutiť korením
Mrazené mäso musíme pred grilovaním najprv rozmraziť
Na marinovanie používame oleje, ktoré znesú vysokú teplotu, rozhodne nepoužívajte ľahko rozpustné tuky ako maslo alebo margarín
Počas grilovania do mäsa nepicháme, aby nevytiekla šťava, ktorá spôsobí, že vyšľahnú plamene a mäso spália
Mäso obraciame grilovaními kliešťami, špeciálnym podberákom alebo širokým tupým nožom
Na zachytávanie kvapkajúceho tuku alebo šťavy môžeme použiť ploché hliníkové misky
Ak máme gril na princípe lávových kameňov, nikdy ho neprikrývame
Ku grilovaným pokrmom je najvhodnejší chlieb, prípadne zemiaky pečené v alobale a hlavne veľké množstvo zeleninových šalátov.
Pozor na bezpečnosť – gril by mal byť vždy umiestnený na vhodnom mieste, aby stúpajúci dym a plamene nepálili vetvy stromov, alebo aby odlietajúce iskry napríklad nezapálili suchú trávu v okolí grilu, pri používaní grilu treba dodržiavať bezpečnú vzdialenosť 50 m od lesa.
V grile by sa v žiadnom prípade nemali páliť odpadky, alebo akékoľvek umelé látky, na rozloženie ohňa sa používajú len prostriedky k tomu určené.
V žiadnom prípade nenechávame gril bez dozoru, nebezpečenstvo hrozí najmä pri prevrhnutí nestabilného spotrebiča
Gril vždy inštalujeme a prevádzkujeme presne podľa návodu výrobcu
V žiadnom prípade nepoužívame podomácky vyrobené grily
Na horiaci gril nikdy neodkladáme žiadne cudzie predmety
Pri grilovaní treba dodržiavať bezpečnú vzdialenosť 750 mm v smere sálania a 200 mm v ostatných smeroch pre pevné palivo a 100 mm pre plynové palivo
Pomerne rozšíreným nešvárom je grilovanie na balkóne, dym a splodiny môžu obťažovať susedov, nehovoriac, nehovoriac o zvýšenom riziku požiaru
Pri grilovaní na balkóne si obzvlášť dávame pozor na odlietajúce iskry, od ktorých sa záclony či susedovo sušiace sa prádlo zapália veľmi ľahko.
Gril na balkóne musíte mať neustále pod kontrolou až po jeho úplne vyhasnutie a uloženie zbytku popolu do nehorľavej uzavierateľnej nádoby
Odstránime všetky horľavé látky nie je na škodu mať pre každý prípad po ruke zásobu vody na hasenie
Kým začneme grilovať – pri kúpe grilu dbáme na to, aby gril, ktorý si vyberieme, zabezpečil nielen správne rozloženie tepla, ale či má i príslušenstvo na zachytávanie tekutín
Do ohňa na grilovanie nepatrí papier, stará drevo ani šišky, ich dym obsahuje škodlivé látky
Rozloženie ohňa podporíme špeciálnymi podpaľovačmi

Drevené uhlie rozpálené na teplotu 350 stupňov zaručí, že póry v mäse sa uzavrú a uniká menej tuku i vody.

Žiadne komentáre: