6,5
kg údenej bravčovej šunky., 250 ml červeného vína., vodu na
podliatie., 1 veľkú cibuľu prekrojenú napoly., 2 strúčiky
cesnaku (nelúpaného)., 1 buľvu fenikla prekrojenú napoly., 2
hviezdičky anízu., 1 lyžicu (15 ml) zmesi celého korenia.,
Glazúra:
asi 20 celých klinčekov., 4 lyžice (po 15 ml) rôsolu –
brusnicového alebo z červených ríbezlí., 1/2 lyžičky mletej
škorice., 1 lyžičku mletej červenej papriky., 1/2 lyžičky octu
z červeného vína.,
Všetky
ingrediencie, okrem tých na potieranie, vložíme do veľkého
kastróla na vypnutý sporák a pridáme toľko vody, aby v nej bola
šunka ponorená. Zapneme sporák a necháme zovrieť, potom teplotu
znížime na mierny var a kastról prikryjeme. Varíme asi 3,5
hodiny. Rúru predhrejeme na 200 stupňov (plynovú na 6 stupeň).
Šunku opatrne vyberieme, položíme na dosku a necháme vychladnúť
iba natoľko, aby sme sa jej mohli dotknúť. Ostrým nožom odrežeme
kožu a trochu z tukovej vrstvy, ak je hrubá, ale tenkú vrstvu
necháme. Tým istým nožom narežeme povrchovú tukovú vrstvu do
diamantového vzoru veľkosti asi 2 cm. Do rohu každého dielika
zapichneme do šunky klinček. Do malej rajnice dáme rôsol –
brusnicový alebo z červených ríbezlí – pridáme škoricu,
papriku a ocot z červeného vína a pri vysokej teplote, aby sa
ingrediencie zvarili, dôkladne vyšľaháme. Necháme vrieť asi 5
minút, aby zmes na potieranie zredukovala svoj objem a získala
sirupovú konzistenciu, ktorá na tuku tvorí peknú lesklú kôrku.
Šunku preložíme na pekáč vyložený alobalom, aby zachytil
stekajúcu glazúru, ktorá obsahuje cukor a ten by sa na pekáči
pripekal. Pripravenú glazúru nalejeme na šunku, ktorú vložíme
na 15 minút (alebo kým tuková vrstva jemne nezhnedne) do rúry.
Šunku vyberieme z pekáča a preložíme na drevenú dosku, na
ktorej ju pred krájaním pomaly chladíme 2 až 3 hodiny.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára