2. 9. 2016

Voňavá vianočná šunka

6,5 kg údenej bravčovej šunky., 250 ml červeného vína., vodu na podliatie., 1 veľkú cibuľu prekrojenú napoly., 2 strúčiky cesnaku (nelúpaného)., 1 buľvu fenikla prekrojenú napoly., 2 hviezdičky anízu., 1 lyžicu (15 ml) zmesi celého korenia.,
Glazúra: asi 20 celých klinčekov., 4 lyžice (po 15 ml) rôsolu – brusnicového alebo z červených ríbezlí., 1/2 lyžičky mletej škorice., 1 lyžičku mletej červenej papriky., 1/2 lyžičky octu z červeného vína.,

Všetky ingrediencie, okrem tých na potieranie, vložíme do veľkého kastróla na vypnutý sporák a pridáme toľko vody, aby v nej bola šunka ponorená. Zapneme sporák a necháme zovrieť, potom teplotu znížime na mierny var a kastról prikryjeme. Varíme asi 3,5 hodiny. Rúru predhrejeme na 200 stupňov (plynovú na 6 stupeň). Šunku opatrne vyberieme, položíme na dosku a necháme vychladnúť iba natoľko, aby sme sa jej mohli dotknúť. Ostrým nožom odrežeme kožu a trochu z tukovej vrstvy, ak je hrubá, ale tenkú vrstvu necháme. Tým istým nožom narežeme povrchovú tukovú vrstvu do diamantového vzoru veľkosti asi 2 cm. Do rohu každého dielika zapichneme do šunky klinček. Do malej rajnice dáme rôsol – brusnicový alebo z červených ríbezlí – pridáme škoricu, papriku a ocot z červeného vína a pri vysokej teplote, aby sa ingrediencie zvarili, dôkladne vyšľaháme. Necháme vrieť asi 5 minút, aby zmes na potieranie zredukovala svoj objem a získala sirupovú konzistenciu, ktorá na tuku tvorí peknú lesklú kôrku. Šunku preložíme na pekáč vyložený alobalom, aby zachytil stekajúcu glazúru, ktorá obsahuje cukor a ten by sa na pekáči pripekal. Pripravenú glazúru nalejeme na šunku, ktorú vložíme na 15 minút (alebo kým tuková vrstva jemne nezhnedne) do rúry. Šunku vyberieme z pekáča a preložíme na drevenú dosku, na ktorej ju pred krájaním pomaly chladíme 2 až 3 hodiny.

Žiadne komentáre: