2. 9. 2016

Plnené bravčové karé s omáčkou

3,8 kg bravčového karé so sviečkovicou, po vykostení a skrojení kože by sme mali mať asi 2,2 kg mäsa., 450 g prerastenej slaniny., plus dačo navyše na plnku.,
Marináda: 250 ml olivového oleja., 125 ml bieleho vína alebo vermútu., 30 ml worcesterskej omáčky., 1 PL morskej soli Maldon alebo 1/2 KL kuchynskej soli.,
Plnka: 125 g prerastenej slaninky bez kože., 2 ošúpané a rozštvrtené cibule., 4 strúčiky cesnaku., 4 lyžičky mletého zázvoru., 1 lyžičku mletej škorice., 1/2 lyžičky drvených klinčekov., za hrsť čerstvej petržlenovej vňate., 3 lyžice po (15 ml) olivového oleja., 200 g sušených brusníc.,
Mäso prikryjeme na doske potravinovou fóliou a čo najrovnomernejšie rozklepeme, aby sme dostali pravidelný obdĺžnikový plát. Do veľkého vrecka na zmrazovanie dáme všetky prísady na marinádu a ponoríme do nej rozklepané mäso. Vrecko necháme cez noc alebo kým urobíme plnku v chladničke (v nejakej vhodnej, napr. zapekacej mise). Do mixéra vložíme 125 g slaniny, cibuľu a strúčiky cesnaku. Pridáme všetky koreniny a petržlenovú vňať a všetko spolu zmixujeme na kašu. V širokom plytšom kastróle zohrejeme olej a pražíme v ňom okorenenú kašu asi 10 minút, potom pridáme sušené brusnice a pražíme ďalších 5 minút. Kastról odstavíme zo sporáka. Skôr ako zmesou naplníme mäso, ktoré zavinieme do rolády, necháme ju celkom vychladnúť. Dvadsať minút pred plnením mäso vyberieme z chladničky a rúru vyhrejeme na 200 stupňov (plynovú na 6 stupeň). Marinované mäso vyberieme z vrecka a strasieme z neho prebytočnú tekutinu. Položíme ho na šírku na mastný papier rezanou stranou navrch a jednou z dlhších strán obdĺžnika smerom k sebe. Plnku natrieme na mäso asi 2,5 cm od okrajov. Mäso s plnkou zrolujeme z dlhého konca tak, aby sme vytvorili úhľadný závin. Závin obalíme v 450 g slaninových plátkov, ktorými zakryjeme biely tuk mäsa. Motúzik nastriháme na kúsky a vsunieme pod mäsovú roládu, ktorú ním zakaždým previažeme tak, aby bol na vrchu pevný uzol začneme od stredu. Mäsovú roládu s plnkou a so slaninkou navrchu prevlečieme po celej dĺžke motúzikom v pravidelných odstupoch asi 4 cm. Kúsky mäsa alebo plnky, ktoré vytŕčajú, zasunieme z oboch strán do rolády. Keď sme mäso kúpili nevykostené, kosti poukladáme na pekáč tak, aby podopierali plnenú bravčovinu, a položíme na ne roládu. Pečieme približne 2,5 hodiny. Keď je mäso v rúre, kožu z neho dáme do samostatného plytkého pekáča a posypeme soľou. Pečieme v rúre s mäsovou roládou na osobitnej mriežke asi 1 hodinu, najlepšie urobíme, ak ju vložíme do rúry k mäsu upečenému napoly. Ak máme, do mäsa zapichneme teplomer, aby sme mali istotu, že je celkom prepečené. Keď ukazuje 75 stupňov, roláda je upečená. Ak slanina priveľmi zhnedla, ale bravčové potrebuje na pečenie dlhší čas, jednoducho ho prikryjeme alobalom a vrátime naspäť do rúry na 10 až 1 minút, potom mäso opäť skontrolujeme. Takto ho dopečieme bez toho, aby sme slaninu celkom zoškvarili. Keď je mäso upečené, vyberieme ho z rúry a necháme odstáť. Kožu však necháme v pekáči, kým uvaríme omáčku. Keď je omáčka hotová a sme pripravení nakrájať pečienku, prestrihneme motúzik a kúsky odstránime. Pečienku nakrájame na 2,5 cm hrubé plátky, aby mal každý plátok dosť plnky a nerozpadal sa. Bravčové podávame obliate omáčku. Opečenú kožu rozdelíme a pridáme k mäsu. Ak nám ostanú nejaké zvyšky, je dobré vedieť, že studená bravčová pečienka je výborná aj samostatná alebo v sendviči. Vhodne ju dochutíme majonézou alebo brusnicovou omáčkou.

Tip: Mäso naplníme a previažeme 6 hodín vopred. Necháme prikryté v chladničke. Pred tým, ako ho vložíme do rúry, necháme ho 20 minút odstáť pri izbovej teplote.

Žiadne komentáre: