3,8
kg bravčového karé so sviečkovicou, po vykostení a skrojení
kože by sme mali mať asi 2,2 kg mäsa., 450 g prerastenej slaniny.,
plus dačo navyše na plnku.,
Marináda:
250 ml olivového oleja., 125 ml bieleho vína alebo vermútu., 30 ml
worcesterskej omáčky., 1 PL morskej soli Maldon alebo 1/2 KL
kuchynskej soli.,
Plnka:
125 g prerastenej slaninky bez kože., 2 ošúpané a rozštvrtené
cibule., 4 strúčiky cesnaku., 4 lyžičky mletého zázvoru., 1
lyžičku mletej škorice., 1/2 lyžičky drvených klinčekov., za
hrsť čerstvej petržlenovej vňate., 3 lyžice po (15 ml) olivového
oleja., 200 g sušených brusníc.,
Mäso
prikryjeme na doske potravinovou fóliou a čo najrovnomernejšie
rozklepeme, aby sme dostali pravidelný obdĺžnikový plát. Do
veľkého vrecka na zmrazovanie dáme všetky prísady na marinádu a
ponoríme do nej rozklepané mäso. Vrecko necháme cez noc alebo kým
urobíme plnku v chladničke (v nejakej vhodnej, napr. zapekacej
mise). Do mixéra vložíme 125 g slaniny, cibuľu a strúčiky
cesnaku. Pridáme všetky koreniny a petržlenovú vňať a všetko
spolu zmixujeme na kašu. V širokom plytšom kastróle zohrejeme
olej a pražíme v ňom okorenenú kašu asi 10 minút, potom pridáme
sušené brusnice a pražíme ďalších 5 minút. Kastról odstavíme
zo sporáka. Skôr ako zmesou naplníme mäso, ktoré zavinieme do
rolády, necháme ju celkom vychladnúť. Dvadsať minút pred
plnením mäso vyberieme z chladničky a rúru vyhrejeme na 200
stupňov (plynovú na 6 stupeň). Marinované mäso vyberieme z
vrecka a strasieme z neho prebytočnú tekutinu. Položíme ho na
šírku na mastný papier rezanou stranou navrch a jednou z dlhších
strán obdĺžnika smerom k sebe. Plnku natrieme na mäso asi 2,5 cm
od okrajov. Mäso s plnkou zrolujeme z dlhého konca tak, aby sme
vytvorili úhľadný závin. Závin obalíme v 450 g slaninových
plátkov, ktorými zakryjeme biely tuk mäsa. Motúzik nastriháme na
kúsky a vsunieme pod mäsovú roládu, ktorú ním zakaždým
previažeme tak, aby bol na vrchu pevný uzol začneme od stredu.
Mäsovú roládu s plnkou a so slaninkou navrchu prevlečieme po
celej dĺžke motúzikom v pravidelných odstupoch asi 4 cm. Kúsky
mäsa alebo plnky, ktoré vytŕčajú, zasunieme z oboch strán do
rolády. Keď sme mäso kúpili nevykostené, kosti poukladáme na
pekáč tak, aby podopierali plnenú bravčovinu, a položíme na ne
roládu. Pečieme približne 2,5 hodiny. Keď je mäso v rúre, kožu
z neho dáme do samostatného plytkého pekáča a posypeme soľou.
Pečieme v rúre s mäsovou roládou na osobitnej mriežke asi 1
hodinu, najlepšie urobíme, ak ju vložíme do rúry k mäsu
upečenému napoly. Ak máme, do mäsa zapichneme teplomer, aby sme
mali istotu, že je celkom prepečené. Keď ukazuje 75 stupňov,
roláda je upečená. Ak slanina priveľmi zhnedla, ale bravčové
potrebuje na pečenie dlhší čas, jednoducho ho prikryjeme alobalom
a vrátime naspäť do rúry na 10 až 1 minút, potom mäso opäť
skontrolujeme. Takto ho dopečieme bez toho, aby sme slaninu celkom
zoškvarili. Keď je mäso upečené, vyberieme ho z rúry a necháme
odstáť. Kožu však necháme v pekáči, kým uvaríme omáčku.
Keď je omáčka hotová a sme pripravení nakrájať pečienku,
prestrihneme motúzik a kúsky odstránime. Pečienku nakrájame na
2,5 cm hrubé plátky, aby mal každý plátok dosť plnky a
nerozpadal sa. Bravčové podávame obliate omáčku. Opečenú kožu
rozdelíme a pridáme k mäsu. Ak nám ostanú nejaké zvyšky, je
dobré vedieť, že studená bravčová pečienka je výborná aj
samostatná alebo v sendviči. Vhodne ju dochutíme majonézou alebo
brusnicovou omáčkou.
Tip:
Mäso naplníme a previažeme 6 hodín vopred. Necháme prikryté v
chladničke. Pred tým, ako ho vložíme do rúry, necháme ho 20
minút odstáť pri izbovej teplote.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára