23. 9. 2016

Trnavská papriková nátierka Bilý andel

3,8 kg červenej hrubostennej papriky, 0,5 kg cibule, 0,4 kg mrkvy karotky, 1,5 kg rajčín (alebo 500g rajčinového pretlaku), 50 g prepasírovaného cesnaku, 50 g plnotučnej sójovej múčky, 60 g soli, 300 g plnotučnej horčice, 10 g kryštálového cukru, 5 g mletej rasce, 8 g mletého čierneho korenia, 10 kusov bobkového listu, 0,5 l oleja Heliol, 0,1 l 8% octu, 1g mletej chilli papriky, 100 g kukuričného škrobu (dá sa nahradiť sójovou plnotučnou múčkou)
Papriku, cibuľu a rajčiny očistíme a nakrájame, očistenú mrkvu nadrobno nastrúhame. Vložíme do hrnca a pridáme všetky koreniny okrem kukuričného škrobu a chilli papriky. Všetko spolu varíme domäkka asi 30 minút. Počas varenia odoberieme trocha šťavy, v ktorej rozmiešame chilli papriku – množstvo závisí od vlastnej chute – a až potom nalejeme do celého množstva. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkové listy, zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Potom ešte asi 15 minút povaríme na miernom ohni a necháme 10 minút odstáť. V malom množstve vody rozmiešame 100 g jemného kukuričného škrobu Gustin, ktorý za stáleho miešania nalejeme do hotovej paprikovej nátierky. Rovnomerné rozmiešanie je veľmi dôležité, aby sa v hotovom výrobku neuvoľňoval olej. Už nevaríme!!! Naplníme do menších pohárov a uzatvoríme viečkami s červenou gumičkou. Vložíme do hrnca s vodou, ktorá je teplejšia ako obsah nátierky. Sterilizujeme 30 minút pri teplote tesne pod bodom varu. Necháme voľne vychladnúť, alebo chladíme studenou vodou najmenej 15 minút. Pri sterilizácií aj chladení musia byť poháre ponorené vo vodnom kúpeli, t.j. nad pohármi musia byť najmenej 2 cm vody. Keďže výrobok nie je chemicky konzervovaný, po otvorení ho uložíme do chladničky a spotrebujeme do 3-4 dní.

Žiadne komentáre: