3,8
kg červenej hrubostennej papriky, 0,5 kg cibule, 0,4 kg mrkvy
karotky, 1,5 kg rajčín (alebo 500g rajčinového pretlaku), 50 g
prepasírovaného cesnaku, 50 g plnotučnej sójovej múčky, 60 g
soli, 300 g plnotučnej horčice, 10 g kryštálového cukru, 5 g
mletej rasce, 8 g mletého čierneho korenia, 10 kusov bobkového
listu, 0,5 l oleja Heliol, 0,1 l 8% octu, 1g mletej chilli papriky,
100 g kukuričného škrobu (dá sa nahradiť sójovou plnotučnou
múčkou)
Papriku,
cibuľu a rajčiny očistíme a nakrájame, očistenú mrkvu nadrobno
nastrúhame. Vložíme do hrnca a pridáme všetky koreniny okrem
kukuričného škrobu a chilli papriky. Všetko spolu varíme domäkka
asi 30 minút. Počas varenia odoberieme trocha šťavy, v ktorej
rozmiešame chilli papriku – množstvo závisí od vlastnej chute –
a až potom nalejeme do celého množstva. Keď je zelenina mäkká,
vyberieme bobkové listy, zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez
sitko. Potom ešte asi 15 minút povaríme na miernom ohni a necháme
10 minút odstáť. V malom množstve vody rozmiešame 100 g jemného
kukuričného škrobu Gustin, ktorý za stáleho miešania nalejeme
do hotovej paprikovej nátierky. Rovnomerné rozmiešanie je veľmi
dôležité, aby sa v hotovom výrobku neuvoľňoval olej. Už
nevaríme!!! Naplníme do menších pohárov a uzatvoríme viečkami
s červenou gumičkou. Vložíme do hrnca s vodou, ktorá je
teplejšia ako obsah nátierky. Sterilizujeme 30 minút pri teplote
tesne pod bodom varu. Necháme voľne vychladnúť, alebo chladíme
studenou vodou najmenej 15 minút. Pri sterilizácií aj chladení
musia byť poháre ponorené vo vodnom kúpeli, t.j. nad pohármi
musia byť najmenej 2 cm vody. Keďže výrobok nie je chemicky
konzervovaný, po otvorení ho uložíme do chladničky a
spotrebujeme do 3-4 dní.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára