11. 9. 2016

Príprava nálevov na divinu

Po zastrelení zvieraťa dobre odležané mäso zalejeme nálevom. Dobrý nálev zlepší chuť divinového jedla a zvýši jeho aromatické látky, urobí ho mäkším, používateľnejším, stráviteľnejším.
Pripravený nálev necháme vychladnúť, precedíme ho a nalejeme na vychladnuté mäso. Používame iba bezchybnú smaltovanú alebo porcelánovú nádobu. Nálev musí pokryť mäso. Mladšia divina sa nechá v náleve 3 dni.
Zmes čierneho korenia, borievok, bobkového listu, cibule, zeleniny, octu a roztoku soli povaríme, potom studenú nalejeme na mäso a necháme 4 dni na chladnom mieste, pričom niekoľko ráz mäso obrátime. Potom mäso upečieme v masti na udusenej cibuli, podlejeme nálevom a pod pokrývkou dusíme.
Trochu soli, cibuľa, 200 g miešanej zeleniny, 3 bobkové listy, trochu majoránu, 5 PL octu, 60 g tuku, cukor, malá lyžička horčice, 3 dl červeného vína

Zmes saturejky, bazalky, materinej dúšky, yzopu a bielej horčice.

Žiadne komentáre: