10. 9. 2016

Pečený jelení chrbát

1,5 – 2 kg jelenieho chrbta, 1 l červeného vína, 5 borievok, 3 klinčeky, 10 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, 120 g údenej slaniny, koreňová zeleninu, 2 menšie cibule, 1,2 dl kyslej smotany, 2 lyžičky zemiakovej múčky, soľ
Červené víno uvaríme s koreninami a vychladnutým zalejeme umyté mäso. Na druhý deň ho vyberieme, osušíme, prešpikujeme pásikmi slaniny, osolíme a na oleji dáme piecť do rúry. O chvíľu ho podlejeme trochou marinádového vína, po pol hodine pridáme k mäsu pokrájanú koreňovú zeleninu a prikryjeme. Dusíme za podlievania vínom až do zmäknutia. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme na teplé miesto.Do šťavy primiešame smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali zemiakovú múčku. Chvíľu povaríme, kým nie je primerane hustá. Pečené mäso pokrájame a podávame so zemiakmi, omáčku servírujeme osobitne v omáčniku. Jedlo pripravujeme na sviatočné príležitosti.

Žiadne komentáre: