3
litre očistených zemiakov, soľ, trocha tuku
1
liter zemiakov uvaríme. Kým sa varia, zvyšné 2 litre nastrúhame
ako na zemiakové placky, precedíme (tekutinu zachytíme) a necháme
v sitku odkvapkať. Získanú šťavu necháme odstáť, potom ju
opatrne zlejeme a usadený škrob si necháme. Uvarené zemiaky dobre
popučíme a ešte horúce dôkladne premiešame s postrúhanými
surovými zemiakmi a škrobom, podľa chuti osolíme. Z hmoty
formujeme väčšie guličky, ktoré na tukom vytretom plechu, alebo
na plechu vyloženom papierom na pečenie roztlačíme na 1 ½
centimetra vysoké placky. Pečieme ich v horúcej rúre, až kým
okraje nesčervenejú. Placky na povrchu potrieme rozpustenou masťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára