26. 9. 2016

Oravské zemiaky

3 litre očistených zemiakov, soľ, trocha tuku
1 liter zemiakov uvaríme. Kým sa varia, zvyšné 2 litre nastrúhame ako na zemiakové placky, precedíme (tekutinu zachytíme) a necháme v sitku odkvapkať. Získanú šťavu necháme odstáť, potom ju opatrne zlejeme a usadený škrob si necháme. Uvarené zemiaky dobre popučíme a ešte horúce dôkladne premiešame s postrúhanými surovými zemiakmi a škrobom, podľa chuti osolíme. Z hmoty formujeme väčšie guličky, ktoré na tukom vytretom plechu, alebo na plechu vyloženom papierom na pečenie roztlačíme na 1 ½ centimetra vysoké placky. Pečieme ich v horúcej rúre, až kým okraje nesčervenejú. Placky na povrchu potrieme rozpustenou masťou.

Žiadne komentáre: