12. 9. 2016

Morčacie stehná so zeleninou

8 morčacích stehien, 6 karotiek, 2 malé cukety, 100 g zeleru, štipka sušeného tymianu a rozmarínu, 1 viazanička petržlenovej vňate, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 500 ml mäsového vývaru (instant), 1 lyžica masla, 4 lyžice strúhanky, horčica, olej, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli
Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a potrieme pretlačeným cesnakom. Cibuľu, karotky a zeler olúpeme. Cuketu olúpeme a vyberieme jadrovník.Zeleninu nakrájame na rovnako veľké kocky. Na panvici rozpálime olej a mäso na ňom z každej strany opečieme. Vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto. Na panvicu dáme zeleninu a podlejeme 350 ml mäsového vývaru. Morčacie stehná položíme na zeleninu a v rúre pečieme pri teplote 180 až 200 C 30 až 40 minút.Počas pečenia viackrát polejeme vlastnou šťavou, prípadne mäsovým vývarom. Upečené stehná dáme na suchý plech, potrieme horčicou, posypeme sušenými bylinkami a strúhankou. V rúre zapečieme pri vysokej teplote. Mäsový výpek prelejeme cez sito do hrnca, necháme raz prevrieť a vmiešame doň studené maslo. Podľa potreby ochutíme. Zeleninu zohrievame, pokiaľ sa neodparí prebytočná tekutina, ochutíme soľou a korením.Hotovú zeleninu rozdelíme na taniere a pridáme mäso. Šťavu servírujeme zvlášť v omáčniku.

Žiadne komentáre: