12
stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, voda, maslo,
soľ, opražená slanina alebo cibuľa (cukor)
Zemiaky
ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme a
necháme variť. Tesne pred dovarením vodu zlejeme tak, že časť v
zemiakoch necháme, posypeme ich po vrchu múkou a necháme prevrieť.
Nemiešame. Odstavíme a múku so zemiakmi tlačidlom na zemiaky
spojíme. Lyžicou, ktorú si namáčame vo vode, v ktorej sa varili
zemiaky vykrajujeme do misy džatky (alebo ich vyformujeme v
navlhčených rukách, ale uvarená masa je dosť horúca), ktoré na
záver polejeme opraženou cibuľou so slaninou a zapíjame kyslým
mliekom. Alebo ich polejeme maslom, ocukrujeme a podávame s mliekom.
Môžeme ich tiež konzumovať s tvarohom, poliate maslom alebo ich
premiešame s bryndzou a prelejeme pokrájanou vyškvarenou slaninou.
Komu sa tento klasicky postup zdá veľmi zložitý, uvarí zemiaky
zaliate vodou po okraj do mäkka, potom pridá cca 1 PL masla, zasype
múkou a ešte trochu povarí. Potom dobre vymieša a porcie kaše
servíruje obdobne ako džatky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára