500
g zemiakov, hladká múka, soľ, slivkový lekvár, cukrová voda,
bravčová masť alebo maslo, na lokše mak, tvaroh, orechy, mlieko,
práškový cukor
V
šupe uvarené, očistené zemiaky prelisujeme, pridáme hladkú
múku, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta vyvaľkáme placky,
upečieme ich na sucho, omastíme.
Bugačiky -Hovoríme
o nich vtedy, keď omastené posúchy potrieme slivkovým lekvárom,
stočíme a podávame. Môžu sa tiež servírovať uložené do
tvaru šatôčky a poliate cukrovým sirupom.
Lokše Podávame
na slano, omastené kúsky posolíme a jednu na druhú postupne
ukladáme na tanier. Plný zakryjeme misou alebo kastrólom
primeranej veľkosti, lokše sa sparia a budú vláčne. Jeme ich ako
samostatné jedlo so sladkým mliekom alebo sa podávajú ako príloha
k pečenej husi či kačke. Na sladko ich po omastení posypeme
pomletým makom a práškovým cukrom a zložíme do trojuholníkov
(natrieť ich čerstvými rozvarenými alebo zavarenými
čučoriedkami, šľahačka) . Alebo si upečieme trochu hrubšie
lokše, ktoré pokrájame alebo polámeme na menšie kúsky, obaríme
trochou vriacej vody a posypeme buď pomletými orechmi alebo makom a
práškovým cukrom. Na záver ich pokvapkáme zohriatym maslom.
Alebo na slano ich zalejeme mliekom, či kyslou smotanou, ku ktorej
pridáme kúsok masla a dáme zovrieť. Vylejeme na obarené lokše,
pridáme tvaroh, posolíme a dobre premiešame. Pred podávaním
môžeme posypať vypečenými husacími škvarkami. Spôsob prípravy
a konzumácie sa líši podľa rôznych oblastí Slovenska.Z
lokší pripravených s polohrubou múkou pripravujeme aj rómsku
špecialitu.
Sané
Marikľa Jednotlivé
kúsky po opečení omastíme, posypeme práškovým cukrom a
kladieme jednu na druhú na tanier. Keď máme vyššiu vrstvu, jemne
ich pritlačíme, aby sa spojili a vzniknutú tortičku nakrájame na
trojuholníky, ktoré zapíjame čajom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára