Cibuľa
obsahuje bielkoviny, vitamíny. V 100 g cibule je 175 mg kália, 31
mg vápnika, 1,4 mg zinku, 42 mg fosforu a aj éterické oleje. V
cibuli prítomné fytoncidy ničia škodlivé mikróby. Jarné
cibuľky – vňaťové, majú jemnú arómu a pridávame ich do
rôznych zeleninových šalátov surové. Červená cibuľa je jemný
druh cibule, ktorá svojou krásnou farbou ozdobí každý zeleninový
šalát. Perličková cibuľa je vynikajúca na naloženie v kyslom
náleve. Šalotky patria k najjemnejším cibuliam vôbec. Používajú
sa do jemných omáčok a k príprave rýb. Veľké zeleninové
cibule s jemnou a sladkastou chuťou sa plnia rôznymi náplňami.
Tip
– Pre tých ktorých cibuľa “nafukuje” – ošúpanú a
pokrájanú cibuľu sparíme na sitku vriacou vodou a ona stratí
svojú “útočnosť”. alebo ju krátko podusíme na tuku a po
vychladení uložíme na niekoľko hodín do mrazničky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára