21. 7. 2012

Zubáč na šampiňónoch

zubáč alebo šťuka., 1 citrón., 60 g šampiňónov., 10 g slnečnicového oleja., cibuľa., 1 dl bieleho vína (rizling)., voda., biele korenie., estragón., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Rybe odrežeme hlavu a chvost, stiahneme kožu, vypitveme ju a umyjeme pod prúdom tečúcej vody. Osušíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Z hlavy a chvosta si pripravíme vývar na podlievanie. Cibuľu pokrájame nadrobno. Očistíme, umyjeme a na tenké plátky pokrájame šampiňóny, rybu pokrájame na porcie. Hlbší pekáč alebo ohňovzdornú nádobu vymastíme tukom a dáme viac tuku, aby sme na ňom mohli speniť cibuľu. Vložíme posolenú rybu a z oboch strán ju dobre opečieme a jemne okoreníme bielym korením. Z oboch strán obložíme plátkami šampiňónov, podlejeme bielym vínom a vývarom z havy a chvosta, prikryjeme alobalom alebo vrchnákom zapekacej nádoby. Dusíme v horúcej rúre prikryté asi 30 minút. Keď e ryba mäkká, okoreníme ju na tanieri estragónom alebo zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi, s hlávkovým šalátom, rajčiakom alebo reďkovkou, prípadne iba s chlebom. Ozdobíme šampiňónmi a citrónom pokrájaným na kolieska. 
(viac porcií podľa veľkosti ryby / 1 porcia 1125 kJ - 268 kcal., B - 37,7 g., T - 10,6 g., S - 2,4 g)

Žiadne komentáre: