18. 7. 2012

Zeler s rajčiakmi na španielsky spôsob

1 zeler (400 - 500 g)., 150 g rajčiakov., voda., soľ., 
Omáčka: 1/2 cibule., 15 g rastlinného tuku., 15 g hladkej múky., šťava z 1/2 citróna., zelená petržlenová vňať., mleté biele korenie., vývar zo zeleru., soľ.,
Zeler omyjeme a ošúpeme. Ostrou ozdobnou lyžičku z neho povykrajujeme guľky, ktoré povaríme 8 minút v posolenej vode. Súčasne varíme aj zvyšky zeleru. Varíme ich však o niečo dlhšie, aby sa dali pretrieť alebo zmixovať s troškou zelerového vývaru. Rajčiaky namočíme do horúcej vody, ošúpeme, rozkrájame na štvrtky a odstránime zrná.
Omáčka: Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na tuku za stáleho miešania, pražíme 5 minút do zlatožlta, zaprášime hladkou múkou a ešte 2 minúty popražíme. Podlejeme 1 dl vývaru zo zeleru a varíme 5 minút. Posolíme, okoreníme, pridáme guľky zeleru, rajčiaky, pretreté zvyšky zeleru, a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Podávame k mäsu a k pečeni pripravenej na rozmanité spôsoby vo vyhriatej miske, okyslené citrónovou šťavou a posypané zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno. 
(2 porcie / 1 porcia 687 kJ - 164 kcal., B - 3,4 g., T - 6,8 g., S - 22,3 g)

Žiadne komentáre: