27. 7. 2012

Teľacia hruď ako roláda na taliansky spôsob

400 g teľacej hrude., 2 lyžice rajčiakového pretlaku., 50 g (2 plátky) surovej alebo varenej šunky., 1 pár párkov., list šalvie., bazalky., oregana., 1 lyžica slnečnicového oleja., 1 dl vína., mletá sladká červená paprika., zelená petržlenová vňať., voda., soľ., 
Hruď vykostíme, rozložíme naplocho a zľahka naklepeme. Posolíme z vnútornej aj z vonkajšej strany. Vnútornú stranu posypeme mletou sladkou červenou paprikou, pokvapkáme rajčiakovým pretlakom a uložíme na ňu 2 plátky šunky a po dĺžke jeden pár párkov, posypeme lístkami šalvie, bazalky a oregana posekanými nadrobno, pevne stočíme a zviažeme špagátom. Na pekáči rozohrejeme tuk, uložíme naň mäso a z oboch strán opečieme, podlejeme trochou horúcej vody a vložíme do rúry, kde ho za občasného podlievania vlastnou šťavou a ku koncu vínom upečieme asi za 1 a 1/2 až 1 a 3/4 hodiny. Spočiatku pečieme pri vyššej, neskôr pri nižšej teplote. Upečené mäso vyberieme z rúry, odstránime špagát a pokrájame. Podávame teplé s varenými zemiakmi posypanými zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, alebo s opekanými zemiakmi alebo ryžou a s dusenou zeleninou. Studené podávame ako nárez so zeleninovými šalátmi. Na roládu môžeme namiesto hrude použiť teľacie pliecko rozklepané na plát.
(2 porcie / 1 porcia 1666 kJ - 398 kcal., B - 3,2 g., T - 25,3 g., S - 3,3 g)

Žiadne komentáre: