26. 7. 2012

Pečený králik

zadná polovica králika (chrbát a stehná)., 40 g údenej slaniny., 2 strúčiky cesnaku., 1 cibuľa., 1/2 zeleru., 40 g tuku (masti., masla alebo oleja)., mleté čierne korenie., 10 g hladkej múky., 1 dl červeného vína., soľ.,
Očisteného králika odblaníme, umyjeme, opláchneme a potrieme cesnakom rozotretým so soľou. Necháme odležať 2 hodiny. Potom prešpikujem slaninou pokrájanou na prúžky, vložíme do pekáča s tukom, okoreníme a posypeme cibuľou pokrájanou nadrobno a plátkami zeleru. Pečieme 1/2 hodiny na chrbte potom mäso prevrátime a dopečieme na mäkko za stáleho podlievania vlastnou šťavou s vínom, aby malo červenohnedú farbu. Vyberieme, šťavu poprášime múkou a povaríme. Asi 10 minút pred dopečením pridáme varené zemiaky pokrájané po dĺžke a rajčiaky. Do šťavy môžeme podľa chuti pridať citrónovú šťavu, pár kvapiek neenergetického tekutého sladidla, mletú sladkú červenú papriku a horčicu. Podávame s varenými zemiakmi a so špenátom.
(viac porcií / 1 porcia 1867 kJ - 446 kcal., B - 36,9 g., T - 3,6 g)

Žiadne komentáre: