26. 9. 2016

Púpavový šalát

Z púpavy, takmer nezničiteľnej buriny, sa dajú pripraviť chutné šaláty, kapary aj med. Púpava ponúka organizmu veľa dobrého. Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie.
100 g púpavových lístkov obsahuje 2,5 g bielkovín., 0,6 g tukov., 7,5 g sacharidov., 30 mg vitamínu C., 7,5 g karoténu a trošku aj vitamínov skupiny a mnohé minerálne látky. Cholin, ktorý “má na svedomí” nahorkastú chuť púpavových lístkov, priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene.
Kedy treba púpavové lístky na šalát zbierať?

Najvhodnejším časom zberu je od marca do mája, kým nezačne púpava kvitnúť. Zberáme mladé lístočky, vyrastené v tieni, ale môžeme zberať aj tuhé uzatvorené púčiky. Majú veľmi jemnú chuť a stačí ich krátko podusiť na masle a podľa chuti posoliť. Lístočky na šalát pod tečúcou vodou dôkladne umyjeme, v utierke osušíme a pokrájame na rezance (môžeme ich však aj nadrobno potrhať). Chutný je púpavový šalát s reďkovkami alebo šalát s pomarančompúpavový šalát s vajcom a podobne. Kdo má rád v kuchyni kapary, môže si ich pripraviť lacno z púčikov púpav: Potrebujeme púčiky púpavy, kôpor, estragón, ocot a soľ. Púčiky umyjeme posolíme a zmiešame s vetvičkami sušeného alebo čerstvého kôpru. Pridáme vetvičku estragónu a natlačíme do pohára. Potom zalejeme 8% octom, uzatvoríme pohár viečkom a krátko sterilizujeme (iba čo sa viečko prichytí k poháru). 

Žiadne komentáre: