Z
púpavy, takmer nezničiteľnej buriny, sa dajú pripraviť chutné
šaláty, kapary aj med. Púpava ponúka organizmu veľa dobrého.
Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie.
100
g púpavových lístkov obsahuje 2,5 g bielkovín., 0,6 g tukov., 7,5
g sacharidov., 30 mg vitamínu C., 7,5 g karoténu a
trošku aj vitamínov skupiny B a
mnohé minerálne
látky. Cholin, ktorý
“má na svedomí” nahorkastú
chuť púpavových lístkov, priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene.
Kedy
treba púpavové lístky na šalát zbierať?
Najvhodnejším
časom zberu je od marca do mája, kým nezačne púpava kvitnúť.
Zberáme mladé lístočky, vyrastené v tieni, ale môžeme zberať
aj tuhé uzatvorené púčiky. Majú veľmi jemnú chuť a stačí
ich krátko podusiť na masle a podľa chuti posoliť. Lístočky na
šalát pod tečúcou vodou dôkladne umyjeme, v utierke osušíme a
pokrájame na rezance (môžeme ich však aj nadrobno potrhať).
Chutný je púpavový
šalát s reďkovkami alebo šalát
s pomarančom, púpavový
šalát s vajcom a
podobne. Kdo má rád v kuchyni kapary, môže si ich pripraviť
lacno z púčikov púpav: Potrebujeme púčiky
púpavy, kôpor, estragón, ocot a soľ.
Púčiky umyjeme posolíme a zmiešame s vetvičkami sušeného alebo
čerstvého kôpru. Pridáme vetvičku estragónu a natlačíme do
pohára. Potom zalejeme 8% octom, uzatvoríme pohár viečkom a
krátko sterilizujeme (iba čo sa viečko prichytí k poháru).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára