5. 9. 2016

Kapor vo vínovej omáčke

600 g kapra, citrón, soľ, mleté čierne korenie, 100 g masti, cibuľa, 5 zrniek čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia, bobkový list, 3 dl bieleho vína, 5 žĺtkov, lyžica hladkej múky, lyžica worcestrovej omáčky, mrkva, zeler
Kapra stiahneme z kože, umyjeme, osušíme a pokrájame na porcie. Každú porciu v strede narežeme a vložíme polovicu tenkého plátku citróna. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme 10 minút odležať. Nádobu dobre vymastíme masťou, vložíme na kolieska pokrájanú cibuľu, celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Odležané porcie kapra dáme do nádoby, podlejeme bielym vínom a dusíme. Mäkkú rybu vyberieme, šťavu precedíme do misy, v ktorej máme pripravené žĺtky. Vo vodnom kúpeli šľaháme dovtedy, kým sa žĺtky nespoja a nevznikne jemná omáčka. Potom ju dochutíme citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou a polejeme ňou porcie kapra. Ozdobíme udusenou mrkvou a uduseným zelerom.

Žiadne komentáre: