3
veľké zemiaky, ½ l mlieka, 2 – 3 vajcia, 1 kocka droždia –
cca 40 g, hrubá a polohrubá múka, 1 hlavička cesnaku, 3 špekáčky
alebo jemné teľacie párky (alebo diétna saláma, alebo podobná
údenina v rovnakej váhe), soľ
Zemiaky
postrúhame na jemno, necháme chvíľku postáť a tekutinu z nich
vylejeme, alebo ich vyžmýkame. Takto získanú zemiakovú masu
prelejeme vriacim mliekom, pridáme vajcia, rozmrvené droždie,
posolíme a dobre rozmiešame. Potom pridáme v pomere pol na pol
hrubú a polohrubú múku tak, aby cesto zostalo tekuté. Zamiešame
doňho prelisovaný cesnak a špekáčiky alebo iný vybraný mäsový
výrobok, nakrájaný na jemno. Takto pripravené cesto nalejeme do
vymasteného pekáča a necháme vykysnúť. Vykysnutý hluchec
upečieme – najprv 30 minút v rúre vyhriatej na 180°C, potom
teplotu zvýšime na 200 – 220°C a pečieme 10 minút. Rúru potom
vypneme a pekáč v nej necháme ešte asi ½ hodiny dôjsť. Okrem
údeniny, môžete pri inom variante pridať do cesta nasekané
škvarky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára