11. 1. 2019

Vianočný hrozienkový puding

3 krajce rozmrveného bieleho chleba., 170 ml kondenzovaného mlieka., 170 g strúhaného hovädzieho loja alebo vyškvarenej masti., 170 g hnedého cukru., rozšľahané vajce., KL jemne nstrúhanej pomarančovej kôry., 60 ml pomarančovej kôry., 60 ml pomarančovej šťavy alebo rumu., 375 g hrozienok., 180 g celých datlí bez jadier nahrubo posekaných., 125 g kandizovaného ovocia nakrájaného na kocky., 80 g posekaných vlašských orechov., 180 g hladkej múky., 1 ½ KL mletej škorice., ¾ KL sódy bicarbóny., ½ KL mletých klinčekov., ½ KL strúhaného muškátového kvetu alebo orieška., 60 ml rumu
Chlieb namočte na niekoľko minút do mlieka a mierne ho roztlačte. Primiešajte loj alebo vyškvarenú masť, cukor, vajce, pomarančovú kôru a šťavu. Potom pridajte hrozienka, datle, kandizované ovocie a orechy. Múku zmiešajte so škoricou, sódou bicarbónou, klinčekmi, muškátom a všetko dobre premiešajte s ovocnou zmesou. Hmotu naplňte do dobre vymastenej pudingovej formy a prikryte alobalom. Fóliu na okrajoch poriadne pritlačte. Formu položte na naparovací vejár do hlbokého hrnca a do výšky 2,5 cm nalejete vriacu vodu. Puding nechajte variť na miernom plameni vo vodnom kúpeli 2 ½ - 3 hodiny. Podľa potreby dolievajte vriacu vodu. Pred vyklopením nechajte puding vychladnúť a ihneď podávajte. Ak chcete, rozohrejte rum. Zapáľte ho zápalkou a polejte ním puding. Dobre zabalený hrozienkový puding môžete však uschovávať až dva týždne v chladničke. Na zohriatie ho zabaľte do alobalu, položte na plech a pečte pri 200 stupňov c asi 30 – 40 minút.

 

Žiadne komentáre: