19. 1. 2019

Plnené vajíčka

8 natvrdo uvarených vajec., 1 – 2 PL mlieka., 100 g taveného smotanového syra., syr Lučina., kompótované alebo čerstvé jarabiny., sterilizovaná kápia., petržlen
Vajcia naprieč prekrojíme a vyberieme žĺtky. Bielky zospodu narežeme, aby dobre stáli na podnose. Žĺtky zalejeme trochou mlieka a vidličkou rozmačkáme. Pridáme syry a zmes vyšľaháme na hladký a tuhý krém. Podľa potreby ešte použijeme mlieko. Krém naplníme do vrecúška na zdobenie alebo do striekačky (s hladkou či ozdobnou koncovkou) a nastriekame do mištičiek z bielkov. Ozdobíme plodmi jarabiny, kúskom kápiovej papriky a petržlenovou vňaťou. Uškodiť nemôže ani kúsok cibule. K žĺtkom môžeme pridať lyžičku sardelovej pasty a krém nadobudne celkom inú chuť. Inou možnosťou je, že do bielkovej mištičky nastriekame malé množstvo krému, do nej vtisneme plátok salámy stočenej do kornútka a kornútok naplníme pripraveným krémom. Ozdobiť môžeme plnenými olivami, plátkami uhoriek a reďkoviek alebo kaviárom. Plnené vajíčka sú veľmi chutné, ako stvorené na veľkonočné pohostenie.

Žiadne komentáre: