19. 1. 2019

Všeličo o vajíčkach

V našej výžive sú vajíčka dôležitým zdrojom bielkovín, vitamínov (najmä vitamínu B12) a minerálnych látok. Kedže ich používame v našom jedálnom lístku v rôznej forme takmer každodenne, nezaškodí pripomenúť si niektoré zásady súvisiace s ich nákupom, skladovaním či s ich úpravou.Vajíčka sa predávajú označené červenou alebo čiernou pečiatkou. Červená značí čerstvé vajíčka, čierne chladené.
Vajíčka kupujeme podľa možnosti nie na dlhší čas ako týždeň. Lebo vysychajú, a tým sa zmenšuje ich hmotnosť. Uskladňujeme ich na chladnom, tmavom miest pri teplote 4 – 6 stupňov C a neumývame ich, aby sa z nich nezotrel ochranný film. Avšak tesne pre upotrebením ich umyjeme, lebo baktérie salmonelózy môžu byť aj na škrupine.
Ako zistíme, či je vajíčko čerstvé alebo staré? Vložíme ho do pohára s vodu: ak klesne na dno, je čerstvé, ak zostane stáť vo vode, je asi týždenné, keď vypláva celkom na vrch, je staršie ako dva týždne.
Varenie vajíčok: aby vajíčko pri varení nepopraskalo, na tupom konci ho prepichneme ihlou a potom opatrne vložíme do vriacej vody. Namäkko sa uvarí za 3 minúty (počítané od bodu varu po vložení do vody), na polomäkko za 4 – 5 minút a natvrdo za 10 minút. Uvarené vajíčko hneď vložíme do studenej vody, aby sa dalo ľahko olúpať.
Vajíčka skladujeme ostrejším koncom hore, aby bielok zostal v stred a nebol v kontakte so vzduchovým vačkom.
Natvrdo uvarené vajíčka na zdobenie budú mať žĺtok v strede, ak ich pri varení opatrne miešame varechou.
Praženým vajíčkam na spôsob volského oka môžeme dať zaujímavý tvar pomocou väčšej formičky na vykrajovanie (napríklad srdiečka, hviezdičky), ktoré vložíme na panvicu s tukom a do nej vajíčko vyklopíme. Hotové nožom popri formičke orežeme a vyberieme.
Vajce v kocke
Podľa posledných diétnych trendov na vajci oceňujeme najmä bielok, ktorý obsahuje zdravé bielkoviny (a vodu), napriek tomu by sme ho nemali dávať deťom mladším ako jeden rok, pretože môže vyvolať alergickú reakciu.
Dobrou vlastnosťou vajec je, že pri relatívne nízkej cene dodávajú telu dôležité látky. Vajcia obsahujú veľa železa, vitamín D (ten umožňuje viazanie kalcia a fosforu, ktoré potrebujeme na pevné kosti), vitamín E (spomaľuje starnutie), vitamín K (aktivuje zrážanlivosť krvi), a vitamín A (potrebný na imunitu).
Farba škrupinky závisí od druhu sliepok, ale farba vaječného žĺtka súvisí s ich stravovaním. Sliepky chované vo voľnom výbehu mávajú sýtejšie zafarbené žĺtky, obsahujú viac výživných látok a krajšie sfarbia cesto.
Najtuhší sneh pripravíte z čerstvých bielkov. Sneh bude dobre držať, ak vajcia pred použitím dobre vychladíte. Do starších bielkov pridajte pár zrniek soli alebo kvapku citrónovej šťavy. Šľahanie síce bude trvať dlhšie, ale sneh lepšie stuhne.

 

Žiadne komentáre: