16. 8. 2009

Oškvarkové placky

Suroviny pre 10 porcií: 1,5 kg hladkej múky, 1 kg tuku s oškvarkami, 5 žĺtkov, 1/2 balenia prášku do pečiva, 4 dag droždia,  2 lyžice soli, 0,25 – 0,5 l mlieka alebo Rama Cremefine na šľahanie 
  
Postup : Hladkú múku osolíme, zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vlažný rozpustený tuk a oškvarky (ja zmiešam masť a Heru dohromady + oškvarky), pridáme žĺtky, rozdrobené droždie a pridáme mlieko alebo Ramu Cremefine na šľahanie. Necháme asi 20 minút odpočinúť. Predhrejeme rúru i plech. Robíme placky - buď urobíme z cesta valček a odkrajujeme časti cesta, ktoré formujeme do placiek alebo vyváľame plát asi 1/2 cm vysoký a môžeme placky jednoducho len vykrajovať hrnčekom alebo pohárom. Placky uložíme na horúci plech, zľahka prečiarkujeme nožom alebo obtlačíme koliesko na šalát, potrieme zľahka bielkom a môžeme posypať soľou, rascou...Pečieme do ružova, obrátime a dopečieme. 

Žiadne komentáre: