18. 6. 2010

Pralinkový krém

250 ml sladkej smotany, 4 lyžice tuhej vyšľahanej šľahačky, 3 žľtky, 0,5 struka vanilky, zopár kvapiek citrónovej šťavy, 80 g cukru

Lusk vanilky pozdľžne narežeme. Spolu so smotanou a škoricou dáme do misky a zohrievame 3 minúty pri výkone 600 W. 50 g  cukru a žĺtky vytrepeme na hustý penistý krém. Vajcový krém zamiešame do horúcej smotany a zohrievame 3 minúty pri výkone 600 W. Proces varenia 2 až 3 krát prerušíme a krém metličkou zľahka prešľaháme. Keď krém ztuhne vyberieme ho z mikrovlnnej rúry. Zvyšný cukor dáme do opekacej nádoby, pridáme 1 lyžicu vody a citrónovú šťavu. Zohrievame 3 minúty pri výkone 600W, kým cukor nezačne hnednúť. Pri karamelizovaní cukru musíme dávať pozor, aby príliš nestmavol. Na skaramelizovaný cukor nalejeme teplý krém a cukor v ňom miešaním rozpustíme. Vanilkový lusk odstránime. Krém dáme do ozdobných pohárov a ozdobíme kopčekmi tuhej šľahačky.

Žiadne komentáre: