1. 4. 2009

Knedle kysnuté

Suroviny: 7 dl mlieka,30 g droždia,1 lyžičku cukru, 1,5 kg hrubej múky, 1 vajce, 1 lyžičku soli 

Postup: Z časti vlažného mlieka, cukru, tretiny múky a droždia sa pripraví kvások a nechá vykysnúť. Do zvyšku múky sa pridá vajce rozšľahané v mlieku, soľ, kvások, dobre sa zamieša a vypracuje na hladké, nelepkavé cesto, ktoré sa nechá vykysnúť. Vykysnuté cesto sa rozvaľká na hrubší plát, asi 10 - 15 mm, z ktorého sa pomocou formičky vypichujú guľaté bochníky, nechajú sa vykysnúť. Vykysnuté bochníky sa vložia do vriacej osolenej vody a varia 10 - 12 minút, počas varenia sa obracajú. Uvarené knedle sa prepichnú vidličkou, aby z nich vyprchala para a nezrazili sa. Knedle sa podávajú k rôznym pokrmom, hlavne k smotanovým omáčkam.

Žiadne komentáre: