Čakanku
pestovali už starí Egypťania a pripravovali z nej nielen šaláty,
ale vážili si ju aj ako liečivú rastlinu. Jej šťava zmiešaná
s olejom vraj mala čarovnú moc a kto sa s ňou potieral, získal
krásu. U nás je ešte stále nedocenená, hoci napr. v Belgicku,
Holandsku, Anglicku, ale aj v iných krajinách sa využíva na
prípravu šalátov. Dokonca v Belgicku sa stala takmer národným
jedlom. Jej jemné, mierne horkasté puky sa hodia nielen na prípravu
šalátov, ale sa môžu aj variť, zapekať, môže sa z nich uvariť
chutná polievka so slepačím vývarom, čakankové puky sa môžu
plniť mletým mäsom a pod. Čakankové puky obsahujú vitamín C,
karotén, fosfor, vápnik, horčík a železo. Mimoriadne sa cení
pre svoje dietetické vlastnosti, napríklad intybin, ako aj iné
horčíny regulujúce zažívanie a funkciu pečene a žlčníka.
Čakanka obsahuje aj inulín, ktorý je dôležitý pre diabetikov. V
každom prípade je vďaka takmer nulovému obsahu nitrátov oveľa
zdravšia ako rýchlený hlávkový šalát, najmä pre deti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára