4. 10. 2016

Šľahačková torta s likérom

4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g polohrubej múky, 100 g maizeny, 1 lyžička prášku do pečiva, 0, 25 l smotany na šľahanie,1 plátok želatíny, 4 lyžice vaječného likéru, 3 lyžice postrúhanej čokolády
Plnka: 4 plátky želatíny, 0,4 l smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 lyžičky instantnej kávy, 50 g nugátovej čokolády, 4 lyžice vaječného likéru 
Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Zmiešame múku, maizenu a prášok do pečiva a zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Vychladnuté cesto rozrežeme na tri diely. Spodný diel potrieme kávovou šľahačkou, prikryjeme stredným dielom, potrieme šľahačkou s likérom a prikryjeme tretím dielom cesta. Napučanú želatínu rozpustíme nad parou, zmiešame s likérom a potrieme vrch torty. Na chladnom mieste necháme stáť päť hodín. Vychladnutú tortu potrieme dvoma tretinami vyšľahanej šľahačky tak, aby stred torty ostal voľný, zvyšnú šľahačku použijeme na ďalšie zdobenie a nakoniec posypeme postrúhanou čokoládou.
Plnka:
Želatínu dáme napučať do studenej vody na 20 minút, potom ju vytlačíme a za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom, do jednej polovice pridáme kávu, postrúhanú čokoládu, polovicu želatíny rozmiešanej s dvoma lyžicami šľahačky a premiešame. Do zvyšnej šľahačky vmiešame druhú polovicu želatíny rozmiešanej s vaječným likérom. 

Žiadne komentáre: