8. 8. 2011

Koložvárska prekladaná kapusta

2 väčšie cibule,bravčová masť,1 kg mletého bravčového mäsa alebo 500 g mletého mäsa a 500 g na kúsky nakrájaného mäsa,1 PL mletej červenej papriky,mleté čierne korenie, 3 až 4 strúčiky cesnaku,1 ČL rasce, soľ, voda na podlievanie,300 až 400 g guľatozrnnej ryže,1 kg kyslej kapusty,údená slaninka,môžme pridať aj: na kolieska nakrájanú domácu klobásku,kyslá smotana, mlieko, hladká múka- alebo 1 PL kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri

Cibule nakrájame a na bravčovej masti alebo oleji dozlatista opečieme. Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky a popražíme. Pridáme 1 PL mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme.Potom 300 až 400g guľatozrnnej ryže prepláchneme studenou vodou auvaríme. Kyslú kapustu ocedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú - vtedy ju podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky.Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa.Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu. Môžme pridať aj na kolieska nakrájanú domácu klobásku – ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu.Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.Vrch môžme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, alebo pridáme 1 PL kyslej smotany priamo na jedlo priamo na tanieri. Naplnený pekáč asi 30 minút vo vyhriatej rúre prekrytý alobalom zapekáme. Potom alobal zložíme a zapekáme ďalších 15 minút odokrytý– kontrolujeme, aby sa obsah nepripálil.

Žiadne komentáre: