26. 1. 2011

Orechový likér francúzsky

25 nedozretých nešúpaných vlašských orechov v zelenej šupke (treba, aby orechy boli ešte mäkké a dali sa i so šupkou a škrupinou nakrájať na kolieska ), 4 klinčeky, kôra z pomaranča, kúsok škorice, 0,75 l cukrového sirupu (500 g cukru prevareného s 4 dl vody), 0,75 l čistého liehu, poprípade iného čistého destilátu, 0,25 l vody

Orechy najprv umyjeme, rozkrájame i so šupkou na štvrtiny a vložíme do fľaše so širokým hrdlom. Potom pridáme klinčeky, škoricu, pomarančovú kôru, ďalej prilejeme lieh s prevarenou vychladnutou vodou a fľašu uzavrieme korkom. Zmes postavíme na slnečné miesto a necháme dva až tri týždne stáť. Potom obsah fľaše precedíme, pridáme vychladnutý cukrový sirup, premiešame a rozdelíme do fliaš. Konzumovať je možné okamžite.

Žiadne komentáre: