11. 11. 2009

Novoročná torta

Suroviny:6 vajec,6 lyžíc horúcej vody,150 g polohrubej múky,100 g lieskových orieškov (pražených),50 g hrubej múky,20 g margarínu,1 lyžica práškovej želatíny,
1/2 l šľahačkovej smotany,50 g mletých mandlí,1 lyžica práškového cukru,jahodový alebo ananásový kompót,300 g kryštálového cukru,20 g strúhanky na formu,1.5 dcl mlieka

Postup:Žĺtky šľaháme s polovicou cukru s postupným pridávaním horúcej vody. Potom opatrne primiešame sneh vyšľahaný s druhou polovicou cukru a nakoniec zľahka primiešame mleté lieskovcové oriešky premiešané s hrubou múkou. Pripravené cesto nalejeme na vymastenú a strúhankou vysypanú formu a v mierne teplej rúre upečieme. Vychladnutú tortu dvakrát prerežeme a naplníme. Plnka: V mlieku roztopíme želatínu a necháme vychladnúť. Ešte tekutú zmes zľahka primiešame do vyšľahanej smotany s práškovým cukrom, do ktorej sme primiešali zomleté mandle. Plnkou potrieme aj povrch a boky torty. Ozdobíme lístočkami nakrájaných z mandlí, scedeným jahodovým alebo ananásovým kompótom, a necháme 4 hodiny v chlade stuhn.

Žiadne komentáre: